Juncker: "IS is vijand nummer 1 van Europa"

EPA
"Laat er geen twijfel bestaan, Islamitische Staat (IS) is vijand nummer 1 van Europa en daarbuiten". De islamistische terroristen zijn er namelijk op uit onze manier van leven te vernietigen. Dat zegt Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Juncker nam vandaag in de Brusselse Bozar deel aan een 'burgerdialoog' en antwoordde op de vragen die journalisten en geïnteresseerde burgers hem stelden. In het licht van de actualiteit gingen - niet geheel verrassend - veel van de vragen over de strijd tegen het terrorisme en alles wat daarmee te maken heeft.

"IS is de vijand nummer 1 van Europa en daarbuiten", zei Juncker duidelijk. De terroristen willen de Westerse cultuur vernietigen, "we moeten een einde stellen aan deze barbarij", zei de Luxemburger.

President Assad

De strijd tegen IS speelt zich noodgedwongen in Syrië af en dat is geen gemakkelijke klus, aldus Juncker. "We mogen niet geloven dat een oplossing met (president) Assad mogelijk is, maar we mogen ook niet de fout maken dat een oplossing zonder Assad mogelijk is." Hij sprak lof uit voor de Franse president François Hollande, die naar Washington en Moskou reist om met de VS en Rusland een coalitie op de been te proberen brengen.

Is dat dan niet moeilijk, met Rusland en president Vladimir Poetin samenwerken terwijl tegen de Russen Europese sancties getroffen zijn omwille van hun rol in Oekraïne? "Poetin is de president van Rusland en zonder Rusland is er in Europa geen veiligheidsarchitectuur mogelijk", antwoordde Juncker.

Poetin is de president van Rusland en zonder Rusland is er in Europa geen veiligheidsarchitectuur mogelijk

Jean-Claude Juncker

Vluchtelingen

De Commissievoorzitter sprak zich ook uit voor een betere samenwerking tussen de Europese inlichtingendiensten, maar gaf toe dat dit een zaak voor de lidstaten is.

Zoals hij afgelopen weekend al in het Turkse Antalya zei, wil Juncker niet dat terroristen en vluchtelingen op één hoop worden gegooid. "Geloofsovertuigingen mogen niet voor verdeeldheid zorgen, en het is des te erger als Europese regeringsleiders daaraan bijdragen", verwees hij naar de Slovaakse premier Robert Fico. Die heeft gezegd dat na de aanslagen in Parijs alle moslims in Slovakije als een potentiële bedreiging worden beschouwd en daarom onder toezicht worden geplaatst.