Juncker haalt uit: "Ik doe het in het Frans, want Engelse taal verliest haar belang"

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
AP Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
"De Engelse taal verliest haar belang." Zo haalde Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker net voor een speech uit naar Groot-Brittannië. Het onderstreept nogmaals de spanningen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Juncker deed de uitspraak net voor hij een speech zou geven. Hij zei dat het beter was "om die in het Frans te houden". Volgens de Commissievoorzitter verliest de Engelse taal "langzaam maar zeker haar belang".

De spanningen tussen Brussel en Londen lopen al langer op. Eerder deze week beschuldigde de Britse premier Theresa May Europese politici en ambtenaren ervan het verkiezingsresultaat van de aankomende Britse verkiezingen (op 8 juni, red.) te beïnvloeden. 

May deed die uitspraken nadat inhoud over haar ontmoeting met Juncker lekte in de Duitse pers. Uit dat lek bleek dat de verhouding tussen Brussel en Londen op springen staat. Juncker zou immers na de meeting met May gebeld hebben naar Duits bondskanselier Merkel om te zeggen dat de Britse premier "in een andere wereld leeft en haarzelf aan het voorliegen is".

REUTERS