Journalist filmt stiekem hoe uitbater 50.000 euro krijgt voor hallucinante beelden van aanslag

50.000 euro: dat is het bedrag dat de eigenaar van het Italiaanse restaurant Casa Nostra gekregen zou hebben in ruil voor de beelden van zijn bewakingscamera's tijdens de terreuraanslag op zijn terras.

Vijf dagen geleden pakte de 'Daily Mail' uit met een huiveringwekkende video (te zien onderaan dit artikel). Naast de enorme paniek viel vooral de vrouw op die als bij wonder aan de dood ontsnapte. Vijf mensen zouden op deze plek het leven laten, maar daar viel op het filmpje niets van te merken.

De Britse krant heeft die video echter niet zomaar in handen gekregen. Djaffer Ait Aoudia, een freelance journalist die daar aanwezig was om een portret van de uitbater te maken, wist stiekem te filmen hoe de transactie in z'n werk ging. Met die beelden is hij vervolgens naar  'Le Petit Journal' -het nieuwsprogramma op Canal+-gestapt (zie filmpje hierboven, vanaf 16'45").

Hacker
De onderhandelingen startten vanaf 12.000 euro, maar de eigenaar van het restaurant weet uiteindelijk 50.000 euro uit de brand te slepen. Een smak geld dat de reporters van Daily Mail zomaar cash op tafel legden.

Onderzoekers hadden de bewuste beelden versleuteld, maar dankzij het werk van een hacker werd ook dat probleem omzeild. Volgens Djaffer Ait Aoudia heeft de uitbater daarop zijn harde schijf vernietigd, kwestie van exclusiviteit te kunnen garanderen. 'Le Petit Journal' heeft zowel de 'Daily Mail' als de uitbater gecontacteerd, maar beide partijen wensten niet te reageren.

Belgische kranten betalen nooit voor nieuwsverhalen, deze cultuur bestaat enkel in het Verenigd Koninkrijk.