Joodse ontsnappingstunnel ontdekt in oud nazikamp

Archeologen hebben in een voormalig Duits kamp bij Ponar in Litouwen een vergeten ontsnappingstunnel ontdekt. De tunnel werd met de hand gegraven door veertig joden die aan de nazi's probeerden te ontkomen. Het bestaan van de tunnel was bekend uit verhalen, maar tot nu toe wist niemand waar hij lag.

Ponar, vlakbij de hoofdstad Vilnius, was tussen juli 1941 en augustus 1944 het toneel van de gruwelijke moord op zo'n 100.000 mensen, onder wie 70.000 joden.

Israëlische onderzoekers vonden de circa 35 meter lange tunnel op een diepte tussen 1,5 en 2 meter met gebruik van een speciale grondradar, schrijft The New York Times vandaag. Radar was de enige manier om de tunnel op te sporen, omdat graven op de locatie te gevoelig ligt, vanwege de vele massagraven.

Tranen
Professor Jon Seligman uit Israel barstte in tranen uit toen hij en zijn team van wetenschappers de tunnel vonden. "Deze ontdekking is een hartverwarmende getuigenis van de overwinning van hoop op wanhoop. We kunnen nu niet alleen de gruwelen van de Holocaust laten zien, maar ook het verlangen om te leven." De familie van Seligman kwam oorspronkelijk uit Litouwen.

De archeologen vonden ook nog een plek die de as van ongeveer 7.000 mensen bevat. De veertig mannen die de tunnel groeven, waren leden van een groep die lijken moest opgraven en verbranden toen duidelijk werd dat de Duitsers de oorlog gingen verliezen.

Elf overlevenden
Omdat ze begrepen dat ze zelf als laatste zouden worden gedood, maakten ze de tunnel om te kunnen ontsnappen. Slechts elf van hen wisten weg te komen en te overleven: in april 1944 ontdekten bewakers de tunnel.

De Israelische minister van cultuur reageert op de ontdekking van de tunnel: "Dit is weer een bewijs dat de leugens van Holocaustontkenners ontkracht. Het succes van moderne technische ontwikkelingen heeft het joodse volk geholpen bij de onthulling van dit heldhaftige verhaal dat de nazi's hebben geprobeerd uit te wissen. Daar profiteert de hele mensheid van."

Documentaire
Volgend jaar verschijnt op de Amerikaanse omroep PBS een documentaire over de joden in Litouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de gevangenen van Ponar.