Jongen roept in centrum van Verviers op om alle christenen te doden

videostill
Minder dan twee weken nadat een weerloze priester de keel werd overgesneden in Normandië, is er een video opgedoken waarin door een jongen in het centrum van Verviers wordt opgeroepen om alle christenen te doden. Dat schrijft La Meuse vandaag. Muriel Targnion, de burgemeester van Verviers, neemt de video zeer ernstig en schakelt de politie in.

Het korte filmpje is ronduit schokkend. De website Memri TV heeft beelden verspreid waarop te zien is hoe een jongen door het centrum van Verviers loopt terwijl hij een soort van gebed in het Arabisch prevelt.

"Oh Allah, vernietig de vreselijke christenen. Oh Allah, dood hen allen. Spaar geen enkele", klinkt het uit de mond van de tiener die zo'n vijftien jaar oud wordt geschat.

In de video is duidelijk te zien dat hij 's nachts door het commerciële hart van Verviers wandelt terwijl hij de onacceptabele haatboodschap predikt. De beelden zijn van ondertitels voorzien door de Franse vestiging van Memri, een internationaal instituut dat onderzoek voert naar de media in het Midden-Oosten. De vertaling is correct, schrijft La Meuse.

Volgens Memri verscheen de video op 2 augustus op Telegram, een berichtendienst waarvan jihadisten veelvuldig gebruik maken en waarmee ze hun berichten gecodeerd kunnen verspreiden.

De burgemeester zegt dat ze onmiddellijk contact opgenomen heeft met de korpschef van de lokale politie en de federale politie heeft verwittigd. De politiezone Vesder werkt volgens de burgemeester aan de identificatie van de jongeman.

Twee pistes
De politie bewandelt twee pistes: "Het gaat om twee jongeren van ongeveer vijftien jaar, die allebei bekendstaan om hun radicalisering", aldus Targnion, die laat weten dat de dader, eenmaal geïdentificeerd, opgepakt zal worden. "We weten nog niet of het lokale of het federale parket zich over het dossier zal ontfermen, ook al omdat het om een minderjarige gaat. Gezien de uitspraken is deze persoon gevaarlijk en moet hij gearresteerd worden", besluit Targnion.

De omstreden video kan u hier bekijken.

videostill
videostill


Video