Jongen (15) moet in Fukushima nucleaire troep opruimen

Arbeiders verwijderen besmette grond en bladeren in Fukushima. Volgens de Japanse wet mogen jongeren onder 18 niet werken in radioactieve gebieden.
REUTERS Arbeiders verwijderen besmette grond en bladeren in Fukushima. Volgens de Japanse wet mogen jongeren onder 18 niet werken in radioactieve gebieden.
De Japanse politie heeft een man opgepakt die een 15-jarige jongen opdracht had gegeven om radioactief afval op te ruimen in de omgeving van de vernielde kernreactor in Fukushima.

De jongen werd het gebied ingestuurd om besmette bladeren af te knippen en afval te verzamelen. Volgens de Japanse wet mogen jongeren onder 18 niet werken in radioactieve gebieden.

In opdracht van regering
De jongen vertelde de krant Asahi dat hij door een arbeidsbureau - gerund door de Japanse regering - naar zijn baas was gestuurd en dat hij de opdracht had gekregen te liegen over zijn leeftijd. Hij zei dat zijn werkgever in de loop van de tijd zijn loon had verlaagd tot 26 euro per dag en hem sloeg als hij zijn werk niet goed deed.

Arbeiders die dorpen in Fukushima schoonmaken, krijgen normaal een speciale gevarenvergoeding van ongeveer 78 euro per dag, bovenop hun reguliere salaris.

De kerncentrale in Fukushima werd in maart 2011 getroffen door een aardbeving en een tsunami. 160.000 inwoners moesten het gebied verlaten. Water, voedsel en lucht raakten nucleair besmet.