Jonge wielrenster in Qatar van de sokken gereden. De hallucinante 'reden' zal heel wat vrouwen doen steigeren

TV 2
Een goeie maand geleden is het alweer dat Peter Sagan in de woestijn zijn tweede wereldtitel in het wielrennen veroverde, maar intussen duikt er een opmerkelijk en absurd verhaal op over het bewuste WK in Qatar. Daar zou vorige maand immers een Noorse wielrenster van amper 18 van de sokken zijn gereden door een politiewagen. En de reden is even hallucinant als verbijsterend.

De piepjonge Susanne Andersen vertegenwoordigde Noorwegen in de weg- en tijdrit bij de dames junioren en behaalde respectievelijk een knappe bronzen plak en een dertiende plaats. Na haar individuele tijdrit gebeurde het echter. Toen Andersen op weg was naar het (renners)hotel van de Noorse delegatie werd ze aangereden door een wagen. En niet zomaar een wagen, een politiewagen. En volgens de Noorse wielerfederatie was het geen toeval, maar zou de aanrijding te maken hebben gehad met het feit dat het meisje een korte broek droeg in het openbaar. Een opzettelijke (wan)daad dus.

Geen breuken, wel brons
In Noorwegen benadrukken ze dat het motief niet kan bewezen worden en er werd in Doha ook geen klacht neergelegd. Uit angst dat Susanne Andersen het land niet zou mogen verlaten. De valpartij die het gevolg was van de aanrijding noopte haar tot een bezoekje aan het ziekenhuis. Gelukkig werden daar geen ernstige verwondingen vastgesteld. Met wat schrammen en kneuzingen kon het Noorse talent nog deelnemen aan de wegrit en zelfs de derde plaats wegkapen. Andersen zelf is er heilig van overtuigd dat de aanrijding opzettelijk gebeurde. "Er werd ons al verteld dat het in Qatar niet ongewoon is dat vrouwen met blote benen lastiggevallen worden omdat het zou gaan om een controversiële kledingstijl."

Susanne Andersen
Photonews Susanne Andersen
Photonews

Geen medeleven
De Internationale Wielerunie UCI drukte de Noorse tv-zender TV 2 op het hart dat de zaak aanhangig werd gemaakt bij de Qatarese autoriteiten, maar voorlopig zonder resultaat. In Noorwegen is het ongenoegen in ieder geval groot. Hans Falk van de Noorse wielerbond liet het volgende optekenen: "Ik ben ervan overtuigd dat de politieman bewust op Susanne is ingereden. Dat kan ik natuurlijk niet met zekerheid weten, maar er waren geen remsporen en hij toonde totaal geen medeleven. Hij stak gewoon een sigaretje op en stond te bellen terwijl zij op de grond lag te kermen van de pijn."

Photonews
Photonews