Exclusief voor abonnees

Jong, getrouwd en homo: maak kennis met mogelijk presidentskandidaat Pete Buttigieg

Democraat Pete Buttigieg laat in de voorverkiezing in Iowa niet alleen Bernie Sanders en Elizabeth Warren maar ook voormalig vicepresident Joe Biden achter zich.
AFP Democraat Pete Buttigieg laat in de voorverkiezing in Iowa niet alleen Bernie Sanders en Elizabeth Warren maar ook voormalig vicepresident Joe Biden achter zich.
Op zijn 38ste is hij de jongste kandidaat om het Witte Huis te gaan herinrichten. Hij wil de eerste openlijk homoseksuele én gehuwde president worden en zou daarmee meteen ook de eerste burgemeester zijn die van het stadhuis meteen naar het Witte Huis kan verkassen. Democraat Pete Buttigieg spreekt acht talen, diende in Afghanistan en wachtte tot zijn 33ste om uit de kast te komen. Hij wordt vergeleken met Barack Obama en loopt niet hoog op met de Trump-administratie. Maar wat moet je nog weten over de man met de onuitspreekbare familienaam?

Het ziet er naar uit dat Buttigieg de voorverkiezing van Iowa, de strijd om de Democratische kandidatuur in de presidentsverkiezingen, zal winnen en daarbij senatoren Bernie Sanders en Elizabeth Warren maar ook voormalig vicepresident Joe Biden het nakijken geeft. Zo zou de jongste kandidaat onder de Democraten het pleit winnen van de oudste, de 40 jaar oudere Sanders. Hoewel hij de laatste weken opgang maakte in de peilingen, hadden waarnemers hem niet helemaal bovenaan het Democratische peloton verwacht.

Lees ook: Buttigieg reageert emotioneel op (voorlopige) winst in Iowa: “Dit is ook voor al die kinderen die zich afvragen waar ze thuis horen”

Zeg ‘boet-etch-etch’

Maar wie is Pete Buttigieg? Vooreerst: zijn familienaam spreek je als ‘boet-etch-etch’ uit. “Edge, zoals de rand van een gebouw”, aldus president Trump. Zo, dat is van de baan. 

Je hebt 18% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis