Jean-Luc Dehaene overleden in Frankrijk

BELGA
Voormalig premier Jean-Luc Dehaene is op 73-jarige leeftijd overleden. Dehaene was premier van België van 1992 tot 1999. Daarna was hij nog zeven jaar lang burgemeester van Vilvoorde. Hij werd onwel toen hij een bezoek bracht aan de koekjesfabriek Le Glazik van de Lotus-groep in Briec, Bretagne.

Dehaene, met vrienden op vakantie in Frankrijk, werd in Bretagne onwel tijdens een bezoek aan de koekjesfabriek van Lotus. Hij werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar alle hulp kwam te laat. Ook zijn zoon Tom bevestigde het nieuws op Twitter.

Jean-Luc Dehaene was zijn leven lang een boegbeeld van de christen-democratische partij, destijds CVP, nu CD&V.

Hij werd geboren in Montpellier als zoon van een Brugse arts en bracht zijn jeugd ook in Brugge door. Hij verhuisde later naar Brussel, waar hij huwde met zijn echtgenote Celie, die de rol van first lady van het land op zich nam. Ze hadden samen vier kinderen. 

Dehaene werd licentiaat in de Rechten en licentiaat Economie. In zijn jeugd zat hij zowel in de chiro als in de scouts, waar hij later vaak op zou terugkomen. Zijn eerste stappen in de politiek zette hij via de studiedienst van het ACW en de jongerenafdeling van de CVP. Hij maakte er een blitzcarrière en werd al op 41-jarige leeftijd minister van Sociale en Institutionele Zaken.

Na de verkiezingen van 1988 werd hij door de koning gevraagd om informateur te worden. Hij sprak toen de legendarische woorden: "Sire, geef me honderd dagen." Na 106 dagen had hij de klus geklaard. Martens werd opnieuw premier, maar Dehaene was de sterke man in die regering. In 1992 werd hij ook premier en legde de basis voor het Sint-Michielsakkoord, mede dankzij het vertrouwen en gezag dat hij bij alle regeringspartijen had verworven en zijn talent als verzoener. Het ging om de tot dan toe meest verregaande staatshervorming die van België een volwaardige federale staat maakte. In 1995 startte een tweede coalitie van christen-democraten en socialisten, waar hij opnieuw de leiding over kreeg.

Hij zette zich later ook nog heel hard in voor de Europese Volkspartij (EVP) als Europees Parlementslid. Velen kennen hem ook als de ultieme supporter van Club Brugge. Zijn invloed was er zo groot dat hij de mening van de supporters kon verpersoonlijken. Zijn beroemdste oneliner was: 'We zullen de problemen oplossen als ze zich stellen.' Hij kreeg veel kritiek voor zijn vele functies in raden van bestuur na zijn Belgische politieke carrière. Vooral bij InBev en Dexia, waar hij na de crisis van de bank voorzitter wordt, op vraag van toenmalig premier Yves Leterme.

Dehaene had onlangs nog maar zijn afscheid van de politiek aangekondigd. Hij liet eind februari een pancreastumor wegnemen, nadat hij dezelfde kanker had als waaraan Wilfried Martens overleed. In recent afscheidsinterviews zei hij zich nog heel goed te voelen en volop van het leven te gaan genieten.