Jared Kushner verstuurde e-mails via privéserver: Democraten openen onderzoek

Ook vijf van Trumps andere adviseurs gebruikten privémail voor staatszaken

Jared Kushner, Trumps schoonzoon en een van zijn belangrijkste adviseurs, werd afgelopen zondag er al van beschuldigd dat hij zijn privémail gebruikte voor staatszaken.
ap Jared Kushner, Trumps schoonzoon en een van zijn belangrijkste adviseurs, werd afgelopen zondag er al van beschuldigd dat hij zijn privémail gebruikte voor staatszaken.
Jared Kushner, schoonzoon en senior-adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft toegegeven dat hij een privéserver heeft gebruikt voor het versturen van e-mails over officiële werkzaamheden. Daarom openen de Democraten een onderzoek naar Kushner, meldt de BBC. Volgens The New York Times hebben ook vijf andere raadgevers van Trump hun privé e-mailadres gebruikt voor zaken die het Witte Huis aangaan.

Elijah Cummings, die voor de Democraten in het Huis van Afgevaardigden zetelt, heeft een onderzoek naar Trumps schoonzoon geopend. Hij vraagt hem alle e-mailverkeer dat via een privéserver verstuurd werd bij te houden.

Het magazine Politico meldde zondag al dat Jared Kushner, de schoonzoon en adviseur van Trump, zijn eigen e-mailadres had gebruikt om te communiceren met regeringsleden. Een advocaat van Kushner heeft ondertussen al bevestigd dat de 36-jarige van januari tot augustus werk-e-mails heeft verstuurd met zijn persoonlijk account.

Steve Bannon

Naast Kushner zouden volgens de New York Times onder anderen ook nog de voormalige hoofdstrateeg van het Witte Huis, Steve Bannon, en de gewezen stafchef Reince Priebus "occasioneel" hun privé e-mailadres hebben gebruikt. Daarnaast worden ook de adviseurs Gary Cohn en Stephen Miller genoemd, net als Trumps dochter Ivanka.

Officieel account

Medewerkers van de Amerikaanse regering moeten eigenlijk hun officiëel account voor werk-e-mails gebruiken, zodat hun gesprekken beschikbaar zijn voor het publiek en toezichtsorganen. Het is echter niet illegaal om een privé-adres te gebruiken, zolang alle werkgerelateerde e-mails naar het officiële adres worden doorgestuurd.

De onthullingen zijn vooral vervelend omdat Trump tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen zijn Democratische uitdager Hillary Clinton herhaaldelijk had aangewreven dat ze als minister van Buitenlandse Zaken een persoonlijk e-mailadres voor regeringsaangelegenheden had gebruikt.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • amir alispago

  Slechtste president ooit zal wel iets bedenken om dat goed te praten zoals gewoon

 • Keerpunt

  Indien de mails ook naar hun officiële email is gestuurd, is daar niks fout mee. Dat was bij Hillary niet het geval. Die ging trouwens een pak verder: ze gebruikte uitsluitend haar privé-adres ook voor mails die als geheim of zwaarder geclassificeerd werden. Bovendien mocht ze van Comey eerst zonder toezicht zelf alle zgn privé-mails verwijderen vóór ze haar mails voorlegde voor onderzoek. Tien keer raden welke mails ze over hield...

 • wat klopt er niet

  Adviseur of minister van buitenlandse zaken, dat zijn toch erg verschillende functies.

 • P DG

  Trump zal het wel uitpraten op twitter en goedpraten!hij vergeet wat hij over Clinton heeft gezegd!mensen zet die Trump af

 • annie dupont

  lock them up zou trump schreeuwen .... oeps, t is niet clinton ... das nie erg, zijn mensen mogen dat , die zijn "betrouwbaar". geen maffia connecties en co