Japanse keizer Akihito wil aftreden

De Japanse keizer Akihito (82) heeft vandaag, zoals verwacht, gehint op een mogelijk aftreden. "Ik maak mij zorgen over de moeilijkheid om mijn functies uit te oefenen als symbool van de staat", zei hij in een zeldzame videoboodschap die werd uitgezonden op de Japanse televisie. Daarmee wil hij een wetsherziening om abdicatie mogelijk te maken op de agenda zetten.

Zonder het woord 'aftreden' in de mond te nemen, drukte Akihito zijn wens uit om zijn bevoegdheden als keizer te kunnen overdragen in de nabije toekomst.

"Het is volgens mij niet mogelijk om de functies van de keizer als symbool van de staat geleidelijk aan uit te hollen", zei Akihito tijdens zijn videoboodschap. "Een regentschap zou geïnstalleerd kunnen worden, dat de functies van de keizer vervult indien hij daar niet meer toe in staat is. Dit verandert echter niets aan het feit dat hij keizer blijft tot aan zijn dood".

Huidig premier Shinzo Abe heeft al laten weten de wens van de keizer "ernstig in overweging" te zullen nemen.

Midden juli berichtte de Japanse staatszender NHK al dat de 82-jarige Akihito, die kampt met gezondheidsproblemen, de intentie had om af te treden. Zijn zoon, kroonprins Naruhito, zou dan de troon bestijgen vooraleer hij zich te zwak voelt om al zijn taken behoorlijk in te vullen.

Het nieuws veroorzaakte toen heel wat ophef in Japan. Een hoge functionaris in het keizerlijke paleis, Shinichiro Yamamoto, reageerde daags na de reportage van NHK dat het "absoluut niet waar" was dat Akihito afstand wil doen van de troon.

De laatste keer dat een nog levende keizer werd opgevolgd, was zowat 200 jaar geleden. De troonsafstand van een keizer in Japan is momenteel dan ook niet wettelijk geregeld, waardoor er eerst een herziening van de wet over het keizerlijke huis zou moeten komen vooraleer Akihito zou kunnen aftreden.

Akihito, die in 1989 de troon besteeg na de dood van zijn vader Hirohito, onderging in 2003 een heelkundige ingreep wegens prostaatkanker en leed aan stressgerelateerde aandoeningen in 2008. In 2011 moest hij twee weken in het ziekenhuis opgenomen worden wegens bronchitis. Hij kreeg een overbrugging van vernauwde kransslagaders in 2012.

Japanners volgen de videoboodschap van de keizer op een groot scherm in Tokyo.
REUTERS Japanners volgen de videoboodschap van de keizer op een groot scherm in Tokyo.
REUTERS