Japan vraagt hulp aan VS, iedereen staat stand-by

AP
Na de aardbeving en de tsunami die Japan vandaag troffen, hebben verscheidene landen hulp aangeboden. Japan heeft alvast de in het land gelegerde Amerikaanse militairen gevraagd om hulp.

De Amerikaanse president Barack Obama condoleerde Japan met de slachtoffers en stelde dat zijn land bereid was te helpen. Naast het vliegdekschip dat al in Japan aanwezig is, stuurt de VS nog een tweede.

In een persconferentie op het Witte Huis betuigde Obama zijn medeleven met Japan. "De beelden van verwoesting en overstroming die uit Japan komen zijn simpelweg hartverscheurend. De gebeurtenissen van vandaag wijzen ons erop hoe breekbaar het leven kan zijn'', zei de president.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft officieel nog geen hulpverzoek ontvangen uit Toki maar Washington bereidt zich voor op de hulpverlening.

De Verenigde Staten hebben ongeveer 50.000 militairen gelegerd in Japan. De meesten van hen zitten in het uiterste zuiden, op het eiland Okinawa, ver van het rampgebied in het noord-oosten.

EU
De Europese Unie is bereid Japan "in geval van nood op elke mogelijke manier te helpen", zeggen Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso.

 "De Europese Unie drukt haar solidariteit en haar medeleven uit met het volk en de regering van Japan, en met de families van de slachtoffers", verklaren ze.

Ondertussen werd ook het Europese noodhulpprogramma geactiveerd. Dat gebeurde na een verzoek van Japan om opsporings- en reddingsteams en speurhonden voor het zoeken naar slachtoffers van de aardbeving en tsunami die dat land hebben getroffen.

"Japan is een van de landen in de wereld die het best voorbereid zijn op rampen, maar de omvang van deze aardbeving en de tsunami die erop volgde maakt internationale hulp noodzakelijk''. aldus Europees Commissaris Kristalina Georgieva (Humanitaire Hulp).

Andere landen
Ook Zuid-Korea beloofde "elke mogelijke steun, waaronder het sturen van een ploeg reddingswerkers'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Seoul. De Zuid-Koreaanse regering is van plan een reddingsploeg ter plaatse te sturen.

Ook Rusland, dat de laatste tijd in de clinch lag met Japan, biedt hulp aan. "We zijn natuurlijk bereid onze buren te helpen de gevolgen van de aardbeving het hoofd te bieden'', zei de Russische president Dmitri Medvedev tegen persbureau RIA Novosti.

Frankrijk is bereid "in te gaan op elk mogelijk verzoek van Japan'', schrijft president Nicolas Sarkozy in een brief aan de Japanse premier Naoto Kan. Zuid-Afrika bracht eenzelfde boodschap over aan Tokio.

VN
"Onze experten staan in direct contact met de rampencoördinatie in Japan en tot nog toe zijn de eigen Japanse hulpbronnen volop bezig met de rampenbestrijding", zegt een woordvoerder van het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA).
 
OCHA coördineert het netwerk van internationale reddingsteams die onmiddellijk kunnen reageren wanneer nodig. "Wereldwijd zijn teams stand-by en gewaarschuwd. Dertig teams kunnen onmiddellijk hulp bieden als Japan dat vraagt", zegt de woordvoerder.

Schade
De aardbeving veroorzaakte aanzienlijke schade in het land. De Japanse premier Naoto Kan verzekerde nog dat er geen sprake is van enige radioactieve lekken in de kerncentrales van het land.

Desondanks werden er toch onregelmatigheden opgemerkt in de kerncentrale van Fukushima, zo laat de Japanse minister van Industrie weten. De kerncentrales in de getroffen prefecturen Miyagi en Fukushima werden automatisch stilgelegd na de beving. (dpa/sam/anp/edp)