Japan 2,4 meter naar het oosten verschoven na aardbeving

UNKNOWN
De verwoestende aardbeving in Japan heeft volgens wetenschappers met haar kracht grote landmassa's verschoven en de loop van de wereld veranderd. Het Japanse hoofdeiland zou zowat 2,4 meter naar het oosten zijn verschoven, en de as van de aarde is met 10 centimeter aangepast en niet 15 centimeter zoals eerst gemeld.

Het gaat wellicht om de grootste verschuiving door een aardbeving sinds 1960, toen Chili ten prooi viel aan een beving. De aardbeving in Japan is de vijfde grootste ooit opgemeten.

Ook de aardschok in Chili in februari van vorig jaar, die een kracht van 8,8 had, beïnvloedde de aardas. Berekeningen van ruimtevaartorganisatie NASA wezen op een verschuiving met acht centimeter.

Daardoor is de tijd die de aarde voor een volledige omwenteling nodig heeft, met 1,26 microseconde ingekort. Een microseconde is het miljoenste deel van een seconde.

De aardbeving van vrijdag laat zijn invloed nog altijd voelen: de tsunami veroorzaakte waarschuwingen in 50 landen, er werden 160 naschokken geteld waarvan 141 met een kracht van 5.0 of meer op de schaal van Richter.

De aardbeving was het gevolg van een breuk in de aardkorst over een gebied van 400 op 160 kilometer. De tectonische platen zelf, die door het uitoefenen van druk uiteindelijk de aardkorst doen scheuren, werden 18 meter verplaatst.

Aardbevingen worden gemeten volgens een logaritmische schaal. Dit betekent dat de kracht bij een toenemende magnitude disproportioneel veel toeneemt. De aardbeving in Japan (8,9) was dan ook 8.000 keer sterker dan die in Nieuw-Zeeland (6,3) drie weken geleden. (belga/vsv/edp)

De tip van de Tokyo Tower is verbogen door het natuurgeweld. Journalist Martin Williams deelde deze foto via Twitter.
UNKNOWN De tip van de Tokyo Tower is verbogen door het natuurgeweld. Journalist Martin Williams deelde deze foto via Twitter.