Jankovic: "We zijn nog geen volwassen ploeg"

BELGA
Van euforie was gisteren niets te merken bij Standard. Een rustige vlucht vanuit Athene, een uitlooptraining in Luik en dan 'full focus' op de wedstrijd tegen Moeskroen. "Het is tijd om te reageren in de competitie", zegt Aleksandar Jankovic.

Je moet het de coach van Standard nageven. Tegen Panathinaikos gaf hij enkele jongeren - lees Luikse jeugdproducten - een kans. Hetzij van bij de aftrap, hetzij om de voorsprong na de rust vast te houden. Edmilson (22) en Cisse (22) kregen samen met Guillaume Hubert (22) een basisplaats, Badibanga (20) en Fiore (21) mochten invallen. "Ik zie hen niet als jeugdspelers", zegt Jankovic. "Ik vind het doodnormaal om hen te lanceren in zo'n wedstrijd. In mijn ogen bestaan er geen oude of jonge spelers, geen Belgen of buitenlanders. Het is positief dat er 'les jeunes', jongeren op het veld staan die het DNA van Standard in zich hebben. Maar ik laat hen niet spelen om iemand een plezier te doen. Of ze in de ploeg blijven? Dat hangt van henzelf af. Ze hebben het allemaal verdiend. Ze trainen met de juiste mentaliteit. Alleen, ze moeten geduldig zijn."  

De opvallendste keuze van Jankovic was ongetwijfeld die van Guillaume Hubert. In het seizoensbegin naar de achtergrond verdreven door Jean-François Gillet, in Athene uitstekend. Op geen foutje te betrappen. "Hij heeft goede dingen laten zien", aldus de Serviër, die niet wilde bevestigen of Hubert ook zondag zal keepen. "Je moet mentaal sterk zijn om negentig minuten geconcentreerd te blijven. Zeker als je een tijdje niet gespeeld hebt. Maar Hubert deed het kalm en met autoriteit."

AFP

Onmiddellijk na de wedstrijd vroeg Jankovic om "de voetjes op de grond" te houden. Dat was gisteren niet anders. "Zondag volgt er opnieuw een belangrijke wedstrijd tegen Moeskroen. Het is tijd om te reageren in de competitie na onze nul op zes. Aan die wisselvalligheid zie je dat we nog geen volwassen ploeg zijn. Er zijn nog te veel hoogtes en laagtes. ( grijnst) Ik hoop alleen dat ik niet te veel spelers mis." Standard moet het sowieso doen zonder Trebel en Fai die geschorst zijn. Elderson werd gewisseld met een knieblessure en Belfodil had last van de rug. Misschien is het dan toch opnieuw aan de jeugd?

"Alle middelen"

"Het schandalige optreden van de Griekse politie zal niet zonder gevolg blijven. Ik zal alle middelen aanwenden om gerechtigheid te verkrijgen." Een tweet van Bruno Venanzi sprak boekdelen. De Standard-voorzitter was nog steeds kwaad op de manier waarop de supporters van de Rouches behandeld werden door de Griekse ordediensten. Nadat een aantal fans van Panathinaikos een vlag van de Standard-aanhang meenamen, gingen de poppen  aan het dansen. De Griekse politie gebruikte meteen de grove middelen - wapenstokken - en deelde een paar rake klappen uit aan de Belgische fans. Een overdreven reactie, vindt men bij Standard - waar Venanzi de gemoederen zelf ging bedaren. De club onderzoekt welke stappen ze kunnen ondernemen. Er volgt zo goed als zeker een klacht bij UEFA.

AFP
AFP
AFP