Jambon: "Een deel van de moslimgemeenschap danste na de aanslagen. Dat is het echte probleem"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.
BELGA Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.
"Als we Brussel fusioneren, zal het zijn alsof we achttien kalkoenen naar het kerstdiner brengen." Makkelijk zal het niet zijn, en toch is Brussel - en bij uitbreiding België - dringend aan vereenvoudiging toe, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in een interview in De Standaard. Maar het echte probleem, aldus Jambon, is het gefaalde migratiebeleid.

Jambon is voorstander van het Nederlandse regeringsmodel, waar staatsveiligheid de bevoegdheid is van de minister van Justitie, Veiligheid en Politie. "Bij een volgende regeringsvorming moet er worden nagedacht om zo veel mogelijk veiligheidsbevoegdheden in één hand te stoppen", zegt hij. Ook het aantal politiezones moet herbekeken worden: "België telt er 189, Nederland 10."

Vooral "de Brusselse lasagne" is aan vereenvoudiging toe, meent de N-VA-minister. "19 burgemeesters, zes politiezones, de hogere ambtenaar, de instelling Preventie en Veiligheid bij minister-president Rudi Vervoort, de federale instanties... Dat aantal moeten we reduceren", klinkt het in het interview. "Makkelijk is dat niet. Als we Brussel fusioneren, zal het zijn alsof we achttien kalkoenen naar het kerstdiner brengen."

Gefaald migratiebeleid

"Maar met het samenvoegen van de Brusselse politiezones vermijden we niet onmiddellijk een terroristische aanslag", aldus Jambon. Het échte probleem, zo zegt hij, is het gefaalde migratiebeleid. "Gedurende jaren hebben we de knipperlichten miskend die suggereerden dat onze aanpak leidde tot miserie, dat het in bepaalde wijken helemaal fout liep. Daardoor schoot het gevaar te diep wortel. Daardoor hebben de noodzakelijke maatregelen, die we nu nemen, niet onmiddellijk effect."

"Een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen. Dat is het echte probleem. Dat migranten van de derde of vierde generatie zich openlijk tegen onze samenleving keren en daarbij bereid zijn om geweld te gebruiken of goed te praten, heeft met ons beleid te maken."

In het interview in De Standaard wordt niet meteen verduidelijkt waar Jambon die feiten vandaan haalt.

'Dat migranten van de derde of vierde generatie zich openlijk tegen onze samenleving keren en daarbij bereid zijn om geweld te gebruiken of goed te praten, heeft met ons beleid te maken'

Jan Jambon (N-VA)