Israël onderschept schip met vrouwelijke activisten op weg naar Gaza

Palestijnen tijdens een solidariteitsactie met de internationale groep vrouwelijke activisten die de blokkade proberen te doorbreken.
REUTERS Palestijnen tijdens een solidariteitsactie met de internationale groep vrouwelijke activisten die de blokkade proberen te doorbreken.
Israël heeft het schip van vrouwelijke activisten die op weg waren naar de Gazastrook onderschept. Dat heeft de Israëlische marine gemeld. Het schip werd "zonder incidenten doorzocht" en op 65 kilometer van de kust afgeleid naar de haven in Asjdod "om een schending van de legale maritieme blokkade te voorkomen", luidt het in een mededeling.

De vrouwelijke activisten protesteren met hun zeereis naar Gaza, op de onder Nederlandse vlag varende Zaytouna-Oliva, tegen de al tien jaar durende blokkade van het Palestijnse gebied door Israël. Aan boord zijn zeker dertien vrouwen en twee bemanningsleden uit minstens negen verschillende landen. Onder hen ook de Noord-Ierse Nobelprijswinnares voor de vrede (1976) Mairead Maguire.

Israël houdt de strook in een wurggreep, vooral sinds 2007 de beweging Hamas er de touwtjes in handen kreeg. De Egyptische regering van president Abdul Fatah al-Sisi ondersteunt doorgaans de isolatie van deze smalle kuststrook, waar naar schatting meer dan 5000 mensen per vierkante kilometer vrijwel zonder bestaansbronnen opeengepakt zitten.

De zeeblokkade van de Gazastrook is nog niet eerder doorbroken. In 2010 vielen Israëlische commando's een groot schip met hulpgoederen en activisten uit Turkije aan. Daarbij werden negen Turkse opvarenden gedood.