Exclusief voor abonnees

Is verhuis van Peeters voorbode van CD&V-switch naar links?

Joost De Bock/Wouter Van Vooren

Trekt Kris Peeters naar Antwerpen om er in 2018 een gooi te doen naar de sjerp van burgemeester? Mogelijk wordt het gerucht vandaag bevestigd. Het zou een verhuis zijn met gevolgen die het lokale niveau ver overstijgen. Wie weet is het zelfs de voorbode van een extreme make-over van CD&V: van een switch van rechts naar links, van een coalitie met N-VA en Open Vld naar een bestuur met sp.a en Groen, niet alleen in 't Stad na 2018, maar vanaf 2019 ook in Vlaanderen en in België. Vandaag is dat pure speculatie en uiteraard heeft de kiezer het laatste woord, maar wie in een verhuis van Peeters meer vermoedt dan die van een koppel mid-vijftigers die wat kleiner en centraler willen gaan wonen nu zoonlief het huis uit is, ziet geen spoken.

Antwerpen is voor Kris Peeters geen onbekende. Hij koopt er op de markt wel eens een kilo beuling, bij voorkeur in het gezelschap van zijn echtgenote en met een paar tv-camera's in zijn zog. Maar dat maakt van hem nog geen Antwerpenaar. Annemie Turtelboom heeft het hem in 2012 voorgedaan: verhuizen van Puurs naar Antwerpen, van de parking naar 't Stad. Haar Open Vld werd er weggemaaid. Mocht Peeters er in 2018 de CD&V-lijst trekken, dan komt hij uit tegen Bart De Wever, die nu al klaar lijkt om zijn burgemeestersbonus op te strijken. Ter herinnering: bij de Kamerverkiezingen van 2014 haalde de N-VA in het kanton Antwerpen 34 % tegen 8 % voor CD&V. En ook bij de Vlaamse verkiezingen van 2014, met Kris Peeters als lijsttrekker, bedroeg het verschil tussen beide partijen meer dan 20%. Dat is geen kloof, dat is een canyon.

CD&V is een partij van plattelanders. In de stad - laat staan in 't Stad - is ze van geen tel. Al bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 riep Pieter De Crem op tot een Reconquista (sic) van de steden. Die is er nooit gekomen. Integendeel, met CD&V ging het in de grootste Vlaamse steden van kwaad in 2006 naar erger in 2012. Desastreus dreigt het in 2018 te worden. In Leuven is lijsttrekker Carl Devlies een zwaktebod, Brugge treurt al zes jaar om Patrick Moenaert en in het paarse Gent heeft de hupse Sarah Claerhout, de poulain van voorzitter Beke, een grote toekomst achter de rug, ongeschikt als ze bij nader inzien blijkt te zijn voor de toppolitiek. Rest Antwerpen, waar CD&V op zijn gat ligt. De ene CD&V-schepen, Philip Heylen, is er zopas naar de privé verkast. De andere, Marc Van Peel, is met zijn 67 een overlever. In Antwerpen is CD&V een dwerg.

De komst van Kris Peeters zou daar niet meteen een reus van maken, maar ze kan van Peeters wel de kingmaker maken en zelfs de burgemeester van een oranje-rood-groen stadsbestuur. Wat meer is: zoals de rechtse coalitie van Antwerpen in 2012 de voorbode was van gelijkaardige coalities op Vlaams en federaal niveau, zo kon een CD&V-sp.a-Groen-coalitie in 2018 wel eens de voorafspiegeling zijn van linkse coalities in Vlaanderen en België vanaf 2019.

Sciencefiction? Toch niet. Ook vandaag voert Kris Peeters als 'sociaal geweten' al openlijk oppositie tegen de regering waarin hij vicepremier is. In zijn ideale scenario slaat Wouter Beke twee vliegen in één klap. Dan speelt CD&V weer mee in Antwerpen en is hij in 2019 zelf van Kris Peeters verlost als numero uno van CD&V.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis