IS prijst daders aanslagen Brussel in propagandablad

SITE Intel Group on Twitter
In de nieuwste editie van het IS-tijdschrift Dabiq worden de daders van de aanslagen in Brussel geïdentificeerd en geprezen. IS beweert dat alle voorbereidingen van de aanslagen in Parijs en Brussel zijn begonnen bij de broers El Bakraoui. Ook zegt Dabiq dat de politie het safehouse in Vorst heeft bestormd "in de laatste fase van de voorbereidingen van de raid in Brussel". Dat is opvallend, want Mohamed Abrini zou volgens de Franse krant Libération verklaard hebben dat Frankrijk het eigenlijke doelwit was.

Terreurorganisatie Islamitische Staat publiceert in het propagandablad de portretten van vier mannen. Drie onder hen dragen het pseudoniem "al-Belgiki" (de Belg). Het gaat om de broers El Bakraoui en Najim Laachraoui, de de drie zelfmoordterroristen die in Zaventem en metrostation Maalbeek op 22 maart 32 dodelijke slachtoffers maakten.

De vierde terrorist die wordt geroemd voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen is Mohamed Belkaïd. Hij offerde zich volgens IS op toen hij het vuur opende op de politie vanuit het appartement waar hij zich schuilhield en vervolgens werd geneutraliseerd door een sluipschutter.

Bommenmaker
"Alle voorbereidingen voor de aanslagen in Parijs en Brussel gebeurden door de broers El Bakraoui", luidt het. "Nadat Ibrahim was vrijgelaten uit de gevangenis voegde hij zich bij zijn broer Khalid om wapens te kopen, schuilplaatsen te zoeken en plannen te maken." In het blad staat dat Najim Laachraoui verantwoordelijk was voor de explosieven die werden gebruikt bij de aanslagen in Parijs en Brussel.

Daarnaast schrijft Dabiq dat de politie het appartement van Mohamed Belkaïd in Vorst bestormde "tijdens de laatste fase van de voorbereidingen van de raid in Brussel". Dat is opvallend, want volgens de Franse krant Libération verklaarde Mohamed Abrini dat Frankrijk het eigenlijke doelwit was. Toen Salah Abdeslam opgepakt werd, drie dagen na de bestorming van het safehouse in Vorst, zouden de plannen gewijzigd zijn omdat vermoed werd dat de politie hen op de hielen zat.

Mohamed Abrini en Salah Abdeslam worden vooralsnog doodgezwegen in Dabiq. Jihad-expert Pieter Van Ostaeyen waarschuwt dat de informatie kritisch moet benaderd worden: wat IS schrijft, strookt mogelijk niet met de werkelijkheid. Hij is vooral geïntrigeerd door wat er niet staat. "Toen een portret werd gemaakt van de daders van Parijs stond Salah Abdeslam er niet bij. Nu ontbreekt Mohamed Abrini (de 'man met het hoedje', nvdr). Speelden zij een grotere rol dan tot nu toe werd aangenomen? "

Nieuwe dreigementen
In deze editie uit het propagandatijdschrift ook nieuwe dreigementen. "De vlammen die jaren geleden aangestoken zijn in Irak hebben nu het slagveld in België verschroeid. Binnenkort zullen ze zich verspreiden over de rest van het Europa van de kruisvaarders en van het Westen. Parijs was een waarschuwing. Brussel een herinnering. Wat er nu aan zit komen, zal nog meer verwoestend en bitter zijn."

In het voorwoord klinkt meer van de gebruikelijke propagandataal, die volgens sommige experts vooral tot doel heeft jihadi's te ronselen. Naast het inroepen van politieke motieven voor de aanslagen, zoals bombardementen in Irak, wordt het Westen verder van zijn menselijk gelaat ontdaan door consequent te spreken over "ongelovigen" en "kruisvaarders".

Rita Katz on Twitter