IS-kopstuk verspreidt namen en foto's Belgische militairen

Benoit De Freine
Een berucht IS-kopstuk heeft namen en foto's van Belgische militairen verspreid. "Een opdracht voor mijn broeders in België" vermeldt Rachid Kassim erbij. Uit zijn mond is dat een duidelijke oproep tot terreur tegen de soldaten. Leger en gerecht nemen de dreiging zeer serieus.

De foto's van de Belgische soldaten zijn maandag verschenen op een kanaal op berichtendienst Telegram dat door de Fransman Kassim wordt beheerd vanuit Irak. De man probeert daar zowat iedere dag om sympathisanten in Europa tot terreur te bewegen.

Hij speelde zo goed als zeker een rol bij de aanslag in Nice, waar 86 mensen stierven toen een terrorist met een vrachtwagen op een menigte inreed, en stond in contact met de terroristen die op 26 juli een Franse priester vermoordden, met de daders van een dodelijke aanslag op een Franse agent en zijn partner op 13 juni, en met de terreurcel die op 8 september werd opgerold nadat in het centrum van Parijs een wagen met gasflessen werd aangetroffen.

Er zijn de afgelopen weken ook al vijftien mensen opgepakt in België en Frankrijk omdat ze banden hadden met Kassim. Die arrestaties zouden al meermaals aanslagen hebben verijdeld.

Bij monde van zijn woordvoerster zegt defensieminister Steven Vandeput (N-VA) dat het verspreiden van de gegevens "een manier is om angst en terreur te zaaien. Maar dat mogen we niet aan ons hart laten komen en daar mogen we niet aan toegeven".
    
Vandeput wijst erop dat er al eerder veiligheidsmaatregelen zijn genomen (waarover niet kan worden gecommuniceerd) en dat de militairen consignes hebben gekregen over het gebruik van sociale media.

Hoe komt IS-kopstuk aan gegevens van Belgische soldaten en hoe reageren leger en gerecht op de dreiging? Lees het in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 2 euro.