Is jouw woning klaar voor een zware zomerstorm?

Shutterstock
Het is een zwoele zomerdag en je haalt de fiets van stal, om een koele bries op te zoeken. Het raam aan de straatkant staat op kiepstand en de terrasdeur achteraan heb je helemaal opengelaten. Zo kan het toch een beetje tochten. Ook de dakkoepel staat op een kier. Na een uurtje fietsen kijk je achterom. Boven de plek waar je je woonplaats vermoedt, hangt een inktzwart onweer. Nog een uurtje later ben je terug thuis, kletsnat geregend en met een bang voorgevoel. En ja, er is schade. Via de dakkoepel is het water langs het plafond en op je geliefde keukentafel gelopen. Vintage teak uit Zweden! De dure gordijnen aan het raam hangen halfstok: kletsnat en vuil geworden. De vaas is van het salontafeltje gewaaid en in stukken gevallen. Je hart breekt een beetje mee, want het was een erfstuk.

Kiepstand houdt een stormregen niet tegen

Als je op vakantie vertrekt, is het een slecht idee om ramen open te laten. Ook op kiepstand zetten volstaat niet. In geval van een stevige zomerstorm (de wind waait dan 80 kilometer per uur of meer) is een kier genoeg om tijdens een regenbui waterschade op te lopen. Het resultaat: een doorweekt stuk muurpleister of vochtige plekken op het plafond. Op zich is dat geen drama, maar een herstelling - pleisteren en schilderen - brengt veel rompslomp met zich mee. Voorkomen is altijd beter dan herstellen. En dat doe je door alle ramen altijd te sluiten als je van huis gaat. Zelfs als je alleen maar even naar de bakker moet.

Ook goed tegen inbraken

Mooi meegenomen: door de ramen te sluiten, houd je niet alleen regen en wind, maar ook dieven buiten. Een raam op kiepstand is geen hindernis voor een inbreker. Erger: dat kiertje lokt net de aandacht. Een gesloten raam is al een iets moeilijker te nemen barrière. Hoe langer een inbreker moet proberen om ergens binnen te raken, hoe groter de kans dat hij zonder buit weer afdruipt.

Wat dekt je verzekering?

Heeft je woning toch schade opgelopen? Dan kan je woonverzekering het leed verzachten. Een woonverzekering wordt in de volksmond ook wel eens brandverzekering genoemd. Nochtans dekt zo'n verzekering niet alleen brand, maar ook schade door storm, hagel en water, elektriciteitsschade en - als je voor die optie kiest - ook diefstal. Het gaat dan om een storm met windstoten van 80 kilometer per uur of meer.

Voorkomen is beter dan repareren

De financiële vergoeding maakt veel goed. Maar zoals gezegd: schade voorkomen is steeds beter dan repareren of vervangen. Dat laatste zorgt altijd voor kopzorgen en tijdverlies.

Enkele tips om je op weg te helpen:

- Informeer bij je verzekeringsbemiddelaar naar de dekkingen en waarborgen van je woonverzekering. Hij of zij kan je ook preventieve tips geven over je nieuwe zonnetent, terrasoverkapping of veranda.      

- Klim tijdens een noodweer nooit zelf je dak op. Liever een natte zolder dan een verongelukte huisvader. Blijf binnen, sluit ramen en deuren en bel de brandweer.

- Voorkom schade door je woning te onderhouden. Een losse dakpan, een defecte dakgoot, een overhellende boom? Grijp tijdig in. Geef je woning een check-up en vertrek met een gerust gemoed op vakantie. 

- Ook de elektrische leidingen zijn misschien aan vernieuwing toe. Schade aan een vervallen of slecht onderhouden gebouw kan immers niet verzekerd worden.     

- Je CV-installatie laten keuren is eveneens een goed idee

Snelle aangifte, snel vergoed

Heb je stormschade aan je woning, neem dan meteen contact op met je verzekeringsbemiddelaar of verzekeraar. Je mag zelf foto's van de schade meesturen, voor in je dossier. Bij erge schade komt een expert vaststellingen doen, tenzij je bemiddelaar beslist om beeldexpertise in te schakelen. Deze extra service maakt deel uit van de Fidea'pp. Met deze applicatie kan je schade digitaal binnen de 24 uur aangeven. Installeer de app op voorhand, dan verlies je geen tijd: hoe sneller de aangifte, hoe sneller je vergoed kan worden. De app is beschikbaar in de App Store en Google Play.

Fidea wenst je een prettige en zorgeloze zomervakantie!

Resultaat van de poll:

45% maakt zich helemaal geen zorgen
33% is tamelijk gerust, maar denkt er af en toe wel eens over na
22% maakt zich vaak zorgen