IS executeert veertig burgers voor 'verraad en collaboratie'

Een lid van de Iraakse regeringstroepen ruimt een zojuist ontdekt massagraf
afp Een lid van de Iraakse regeringstroepen ruimt een zojuist ontdekt massagraf
Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft wederom burgers in de Iraakse stad Mosoel geëxecuteerd. Volgens de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties zijn circa veertig mensen vermoord wegens 'verraad en collaboratie'. De lichamen zouden aan elektriciteitsmasten zijn opgehangen.

IS pleegde meerdere massamoorden sinds het door het Iraakse leger geleide offensief op Mosoel, die op 17 oktober werd ingezet. Eerder deze week zouden twintig mensen zijn gedood 'wegens het lekken van informatie'. Een man werd doodgeschoten omdat hij alleen zijn mobiele telefoon gebruikte.

De terroristen zouden verder op meerdere plekken in Mosoel grote hoeveelheden ammoniak en zwavel hebben opgeslagen, mogelijk om te gebruiken als chemische wapens, aldus de VN.

Lijken
De afgelopen dagen kwamen herhaaldelijk berichten over de vondst van lijken naar buiten, onder anderen van vijftig voormalige medewerkers van Iraakse veiligheidstroepen. In een dorp ten zuiden van Mosoel werden de resten van ongeveer honderd onthoofde mensen in een massagraf gevonden. Ook duiken steeds vaker berichten op dat burgers worden vastgehouden om te dienen als menselijk schild tegen de aanval van het Iraakse leger.

Mosoel is de laatste grote stad die IS in Irak in handen heeft. De Iraakse soldaten, bijgestaan door Koerdische en sjiitische strijders, naderen de stad.

In Mosoel wonen ongeveer anderhalf miljoen mensen. In toenemende mate ontvlucht de bevolking de bedreigde plaats.