IS eist moord op 16-jarige jongen in Hamburg op

EPA
Een raadselachtig moord houdt de Duitse stad Hamburg in de ban. In het centrum van de stad werd op 16 oktober rond 22 uur een jongen neergestoken en zijn vriendin in de rivier geduwd. Niet veel later overleed de tiener aan zijn zware verwondingen. De dader sloeg op de vlucht en werd tot op heden niet gevonden. Nu eist IS de aanval op. Dat meldt de Duitse krant Bild.

Het slachtoffer, de 16-jarige Victor, was met zijn 15-jarige vriendin aan het wandelen langs de jachthaven Alsterufer toen een man hen plots langs achteren naderde en Victor aanviel met een mes. De jongen werd meermaals gestoken. Vervolgens duwde de dader de vriendin van het slachtoffer het water in en verdween.

Het meisje kon weer op eigen kracht naar de oever zwemmen en alarmeerde de reddingsdiensten om haar vriend te helpen. Tevergeefs. De zwaargewonde Victor stierf wat later in een Hamburgse kliniek.

Het gerecht zocht na de laffe daad naar een dader van 23 tot 25 jaar oud met een zuiders uiterlijk en een baardje. Van hem ontbrak elk spoor. Tot nu.

De Duitstalige afdeling van Amaq, het zogenoemde persagentschap van IS, heeft de aanslag opgeëist en schrijft: "Twee personen zijn door een soldaat van IS neergestoken. De daad is een reactie op onze oproep om burgers van de Internationale Coalitie aan te vallen."

Steekt de terreurorganisatie daadwerkelijk achter de moord, dan zou het de eerste dodelijke aanslag van IS zijn op Duitse bodem. Het gerecht reageert vooralsnog terughoudend omdat de mededeling van IS niet helemaal overeenkomt met de werkelijkheid. Zo spreekt Amaq bijvoorbeeld over twee mensen die zouden zijn neergestoken terwijl het meisje niet met een mes werd aangevallen.