IS eist aanslag op en doet oproep tot meer aanslagen in Frankrijk

Islamitische Staat heeft de aanslagen in Parijs opgeëist. Dat laat de terreurorganisatie in een verklaring weten. In een videoboodschap van IS, waarschuwt de groep Frankrijk. Het land zal niet in vrede leven zolang het bombardementen uitvoert in Syrië.

"Jullie worden inderdaad bevolen om de ongelovigen aan te vallen, waar je ze ook vindt. Waar wachten jullie op? Er zijn wapens en voertuigen beschikbaar en doelen klaar om getroffen te worden", zegt een militant van IS, geflankeerd door andere IS-strijders, in de video. "Er is zelfs gif beschikbaar, dus vergiftig het water en het eten van op zijn minst één vijand van Allah."

Volgens de mededeling van IS zal Frankrijk niet in vrede leven zolang het bombardementen uitvoert. De Franse luchtmacht voert bombardementen op IS-stellingen uit in Syrië en Irak.

Bomgordels
De officiële opeisingstekst zegt dat er acht "broeders" waren. Het zijn "soldaten van het kalifaat, aan wie Allah de kracht en de overwinning geeft, die tot doelwit de hoofdstad van de gruwel en de verdorvenheid hebben genomen, waar de vlag van het kruis in Europa wordt gedragen, Parijs", luidt de mededeling. "Minstens 200 'kruisvaarders' zijn gedood."

Acht broeders met bomgordels en vuurwapens hebben als doelwit op voorhand minutieus uitgekozen plaatsen in het hart van de Franse hoofdstad gekozen. Het voetbalstadion Stade de France "voor de match van de kruisvaarderslanden Frankrijk en Duitsland waar de dwaas van Frankrijk François Hollande op aanwezig was", de concertzaal Bataclan "waar een honderdtal ongelovigen verzameld waren voor een feest van verdorvenheid", alsook "andere doelwitten in het tiende, elfde en achttiende arrondissement, en dit allemaal op hetzelfde ogenblik". "Parijs heeft onder hun voeten gebeefd... Alle lof en verdienste gaat naar Allah", schrijft IS.

"Frankrijk en al wie dezelfde weg volgt moet weten dat ze het hoofddoelwit blijven van Islamatische Staat en dat ze de geur van de dood zullen blijven ruiken omdat ze voorgaan in de kruistocht, omdat ze onze profeet durfden beledigen, omdat ze er prat op gaan de Islam in Frankrijk te bestrijden en moslims op het terrein van het Kalifaat met vliegtuigaanvallen te bestoken, wat hen niets heeft opgebracht in de stinkende straten van Parijs. Deze aanslag is nog maar het begin van de storm en een waarschuwing voor wie wil nadenken en lessen trekken."

Kaarsen en bloemen aan bloedsporen aan concertzaal Bataclan.
AFP Kaarsen en bloemen aan bloedsporen aan concertzaal Bataclan.
AFP
kos