Is deze peuter de sleutel tot het waarom van crash Russisch vliegtuig?

Instagram/Tatyana Gromova
De tien maanden oude Darina Gromova werd als jongste slachtoffer het symbool van de vliegramp in Egypte. Het meisje werd door haar moeder gefotografeerd op de luchthaven van Sint Petersburg voor ze naar Egypte afreisde. Ze stierf samen met haar ouders en 221 andere passagiers, maar zou de sleutel kunnen zijn naar de oorzaak van de ramp. Het lichaam van de peuter werd 33 kilometer van de crash site gevonden, wat aangeeft dat het vliegtuig vroeger zou ontploft zijn dan eerst gedacht.

Darina Gromova uit Sint Petersburg had er een vakantie in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh opzitten toen ze zaterdag met haar ouders het vliegtuig nam naar Sint Petersburg. Maar het noodlot sloeg toe en het vliegtuig stortte om een nog onverklaarbare reden neer in de Sinaï-woestijn. Het lichaam van de peuter werd gisteren gevonden op 33 kilometer van de plaats van de crash, dichter bij de luchthaven. Dat kan betekenen dat het vliegtuig sneller na het opstijgen zou zijn ontploft dan aanvankelijk werd gedacht.

Tatiana Gromova nam een foto van haar dochtertje voor ze samen met haar en haar man Alexei op het vliegtuig stapte richting Sharm el-Sheikh. Grootmoeder Elena Gromova had het koppel nog aangeboden om op Darina te passen terwijl ze op reis waren, maar ze wilden hun dochtertje er graag bij op reis. "Ze wilden haar niet achterlaten", vertelt Elena. De lichamen van Tatiana en Alexei zijn vooralsnog niet gevonden.

Foto's van het vliegtuigwrak suggereren dat de Airbus is ontploft van binnenuit. De gaten in de romp kunnen veroorzaakt zijn door granaatscherven. Volgens Russische experts zijn op de lichamen van de slachtoffers geen sporen van explosieven gevonden, maar een bom wordt niet uitgesloten.

AP
EPA

Bom steeds waarschijnlijker

Volgens Britse onderzoekers is er een bom in het laadruim Airbus gelegd, vlak voordat het toestel opsteeg. Dat meldde de BBC vandaag. De onderzoekers zijn van mening dat iemand met toegang tot het bagageruim een explosief op, of in, de bagage heeft geplaatst.

Die informatie is gebaseerd op afgeluisterde gesprekken tussen strijders op het Sinaïschiereiland, schrijft de BBC. Voor die info geeft de Britse openbare omroep echter geen bron.

Rusland en Egypte klaagden eerder dat de Britten voorbarig waren in hun vermoeden dat het toestel is neergestort door een bomaanslag. De Britse minister Philip Hammond (Buitenlandse Zaken) heeft volgens de krant aangegeven niet alle inlichtingen waar zijn regering over beschikt te kunnen delen met alle andere landen. "Sommige informatie kunnen we delen, andere niet", zei de minister.

De jihadisten van IS hadden kort na de crash bekendgemaakt dat zij het vliegtuig hadden laten crashen. Een claim die eerst heel onwaarschijnlijk werd geacht, maar nu dus steeds plausibeler wordt.