Is deze man het meesterbrein achter de aanslagen in Parijs?

kos
Salim Benghalem, de man die Franse burgers opleidt tot IS-moordenaars en ook in verband wordt gebracht met eerdere aanslagen, waaronder die op Charlie Hebdo, zou volgens de Amerikaanse nieuwswebsite The Daily Beast wel eens het meesterbrein achter de gecoördineerde aanslagen van vrijdagavond in Parijs kunnen zijn.

Salim Benghalems naam prijkt in verschillende Europese landen bovenaan de lijst van veiligheidsbedreigingen. De 35-jarige Benghalem groeide op in de Parijse buitenwijk Cachan. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten is hij een vooraanstaande IS-beul. De Franse autoriteiten zouden hem al in verband gebracht hebben met de ontvoering, opsluiting en moord op westerse journalisten en hulpverleners in Syrië. Hij wordt beschouwd als de begeleider van Franse jihadrekruten die naar Syrië reizen om er opgeleid te worden door de terroristische organisatie.

Vorige maand probeerde het Franse leger Benghalem nog om het leven te brengen tijdens een luchtaanval in de buurt van de Syrische stad Raqqa, het IS-hoofdkwartier. Franse bommenwerpers bombardeerden toen een trainingscentrum voor Franse IS-rekruten. Benghalem zou de aanval echter overleefd hebben.

Samengewerkt met schutter van Joods Museum

"Hij is zeer gevaarlijk," vertelde Alain Bauer, een invloedrijke Franse criminoloog en contraterrorisme-expert aan The Daily Beast: hij verwees daarbij naar Benghalems poging om aanslagen in Frankrijk aan te moedigen en in Frankrijk geradicaliseerde moslims te recruteren.

Benghalem zou ook gelinkt worden aan Mehdi Nemmouche, die in mei 2014 vier mensen doodschoot in het Joods Museum in Brussel. Nemmouche zou meer dan een jaar in Syrië verbleven hebben waar hij opgeleid werd tot terrorist. Daar zou hij samengewerkt hebben met Benghalem. Het duo stond samen in voor het opsluiten van gijzelaars, waaronder westerse journalisten en hulpverleners, aldus de Franse autoriteiten. De Franse staatsveiligheid zegt dat Benghalem persoonlijk enkele westerse gevangenen heeft geëxecuteerd.

Bevriend met een van de schutters Charlie Hebdo

Benghalem zou ook persoonlijk bevriend zijn met Cherif Kouachi, een van de betrokkenen bij de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs in januari, waarbij twaalf mensen gedood werden. In een propagandafilm van IS prijst Benghalem de aanslag op Charlie Hebdo en moedigt hij zijn 'broeders' aan om de wapens op te nemen en ongelovigen te doden.

Voor hij radicaliseerde, was Benghalem een wietrokende gangster die in 2007 in de gevangenis belandde. Daar zou hij de cel gedeeld hebben met een jihadi die in Irak had gevochten. Drie jaar later werd hij vrijgelaten en zou hij samen met Cherif Kouachi naar Jemen gereisd zijn, waar ze opgeleid werden door al-Qaida.

Bron spreekt inlichtingendiensten tegen

Een bron die vroeger banden had met IS, zegt echter dat de informatie van de Franse en Amerikaanse inlichtingendiensten niet klopt. Hij vertelde aan The Daily Beast dat Benghalem, die binnen de organisatie gekend is als Mohammed Ali, eigenlijk aan het hoofd staat van de politiemacht van IS in al-Bab, een stad die bekend staat als een groot IS-bolwerk. "Hij doet administratief werk," aldus de bron. "hij heeft geen militaire ervaring en traint geen Franse rekruten. Hij is getrouwd. Hij kwam uit Frankrijk met zijn vrouw. Eén van zijn kinderen werd geboren in Syrië." De bron beweert ook dat Benghalem zwaargewond is geraakt tijdens een luchtaanval in februari of maart en dat hij sindsdien niet meer goed kan lopen.

De Franse autoriteiten willen op dit ogenblik niet bevestigen of ontkennen of Benghalem volgens hen betrokken is bij de gruwelijke aanslagen van vrijdagavond.