IS-Belgen doen ons land vredevoorstel in nieuwe video

Twee Belgische IS-strijders spreken in een nieuwe video het Belgische volk toe. In het filmpje van zeven minuten eisen ze nogmaals de aanslagen op Brussel op en doen ze een opvallend voorstel. Ze sporen alle kijkers aan om van de Belgische leiders te eisen dat ze hun soldaten terugtrekken uit het Midden-Oosten. "Trek jullie terug en jullie zullen in vrede leven", klinkt het.

De twee Belgische IS-strijders in de video zijn Abu Abdallah al-Baljiki en Abu Mujahid al-Baljiki. Naast hen is nog een derde Belg te zien, Tarik Jadaoun uit Verviers.

De eerste heet eigenlijk Lotfi Aoumeur, een 25-jarige man, eveneens uit Verviers,  die in januari 2015 naar Syrië trok. Momenteel bevindt hij zich in Irak. Vorig jaar bedreigde Aoumeur België al met een aanslag in een IS-video.

De man maakte twee jaar deel uit van het Belgische leger. Hij was vrijwilliger bij de medische component tussen 2010 en 2012. Hij zou daarna België hebben verlaten en naar Algerije zijn getrokken om vervolgens door te reizen naar Syrië.

"De nachtmerrie is nog maar begonnen"
"We aanvaarden het niet meer om vernederd en onderworpen te leven. We onderwerpen ons enkel aan Allah. Vandaag hebben onze broeders jullie laten proeven van een verschrikkelijke gebeurtenis. Jullie harten hebben gebibberd van angst. En de nachtmerrie is nog maar begonnen. Weet dat wat later volgt, nog vreselijker zal zijn. Herinneren jullie je nog mijn boodschap van een jaar geleden, toen we aankondigden dat we Parijs en Brussel zouden aanvallen. We zijn erin geslaagd en weet dat we andere doelwitten hebben en dat we vastberaden zijn", aldus Aoumeur.

Abu Abdallah al-Baljiki
videostill IS-video Abu Abdallah al-Baljiki

Vredevoorstel


In het filmpje wordt opgroepen dat iedereen eist van zijn leiders dat het Westen stopt met de aanvallen op IS. "Zeg hen om hun vliegtuigen terug te trekken, zeg hen hun soldaten terug te trekken. En jullie zullen leven in vrede."

Abu Mujahid al-Baljiki
videostill IS-video Abu Mujahid al-Baljiki

"Vernedering"

De twee mannen verheugen zich ook over de "vernedering die is toegebracht aan de Westerse bevolking". Jullie kennen dat leven van plezier, van afleiding, dat leven dat jullie dompelt in zorgeloosheid. Weet dat vandaag die era is afgelopen. Julllie bevinden zich in de era van de oorlog. De era waarin het bloed zal vloeien in jullie straten. De era waarin jullie diegenen die jullie nauw aan het hart liggen, zullen zien sterven voor jullie ogen."