IS bedreigt Poetin wegens banden met Assad

Een IS-strijder bedreigt in de video Russisch president Poetin.
Kos Een IS-strijder bedreigt in de video Russisch president Poetin.
Vladimir Poetin werd vandaag direct en persoonlijk bedreigd door Islamitische Staat (IS) wegens zijn nauwe banden met de Syrische president Bashar al-Assad. In een video verklaart een IS-militant vanuit de cockpit van een buitgemaakt Russisch gevechtsvliegtuig dat IS "met de toestemming van Allah Tsjetsjenië en de Kaukasus zal bevrijden".

In een video op het Al-Arabiya televisiekanaal zit een IS-strijder in de cockpit van een gevechtsvliegtuig van Russische makelij in de Syrische provincie Rakka. "Dit bericht is voor jou, oh Vladimir Poetin", verklaart een andere strijder.

"Je troon zal instorten"
"Dit zijn jouw vliegtuigen die je naar Assad hebt gestuurd, en met de hulp van Allah sturen wij ze terug naar jou. Denk daaraan. En met de hulp van Allah zullen we Tsjetsjenië en de Kaukasus bevrijden".

"De Islamitische Staat bestaat en ze zal uitbreiden met de hulp van Allah. Je troon is aan het wankelen. Hij is in gevaar en zal instorten wanneer je met ons te maken krijgt. Met Allahs toestemming zijn we op weg naar jou". De video heeft Russische ondertitels, maar ook de stem van een Russische spreker is te horen".

Ook Assad bedreigd
In dezelfde video, waarop te zien is hoe IS-strijders bovenop een Sukhoi-gevechtsvliegtuig staan, wordt ook Assad bedreigd. Die wordt "een varken" genoemd, waarna de strijders zweren dat ze "deze vliegtuigen zullen gebruiken om je uit te schakelen".

Lees verder onder de foto

In de video zijn IS-strijders te zien op een gevechtsvliegtuig van Russische makelij dat ze op de troepen van Assad hebben buitgemaakt.
Kos In de video zijn IS-strijders te zien op een gevechtsvliegtuig van Russische makelij dat ze op de troepen van Assad hebben buitgemaakt.

Tsjetsjenië
Poetin wordt door de moslimextremisten niet alleen geviseerd wegens zijn steun aan Assad, maar ook oomdat hij pogingen ondermijnde om islamitische staten in te richten in Tsjetsjenië en andere zuid-Russische gebieden zoals Dagestan.

Vandaag waarschuwde Judy Dempsey, topvrouw bij de denktank inzake internationale vrede Carnegie, in de Moscow Times nog dat niet de NAVO de grootste bedreiging voor Poetin is maar het moslimextremisme in het zuiden van Rusland.

Boog van instabiliteit rond Europa
"Uittredend secretaris-generaal van de NAVO Rasmussen heeft herhaaldelijk gewezen op een 'boog van instabiliteit' rond Europa", stelt zij. "Hij heeft Rusland vaak gewaarschuwd dat Rusland de gevolgen zal moeten dragen nadat Poetin in maart besloot de Krim te annexeren en zich ook mengde in het oosten van Oekraïne".

"Maar het is duidelijk dat de sancties van het Westen en de dreigende retoriek van de NAVO niet volstaan om Poetins ambities te temperen. Wat hem wel kan afschrikken, is zijn ontvlambare zuidelijke flank. En Islamitische Staat. Het zou heel onverstandig zijn mocht Rusland dat gevaar negeren".

"IS gevaarlijker voor Rusland dan NAVO en EU"
"Deze dreigementen zijn veel gevaarlijker voor Rusland dan de bescheiden intenties van de NAVO in Polen en de Baltische Staten".

"Deze bedreigingen zijn ook gevaarlijker dan de Europese Unie, die Russische bedrijven en burgers nog grotendeels spaart. Als Poetin denkt dat de NAVO en de EU grote vijanden en concurrenten zijn, heeft hij nog niets gezien".