Is aanslag in scène gezet? Na explosie in Bagdad draven plots mensen op die gewond op de grond gaan liggen

Op 30 oktober werd Bagdad opgeschrikt door een reeks autobommen. Lokale media spraken over tientallen slachtoffers. Nu zijn beelden opgedoken die de wenkbrauwen doen fronsen.

Na de aanslagen in voornamelijk sjiietische buurten van de Iraakse hoofdstad toonden diverse lokale media foto's en video's van de gruwel die ze hadden aangericht. In totaal lieten die dag 17 mensen het leven volgens de autoriteiten.

Ook een markt in de sjiietische wijk Hurriayah werd getroffen. En het is die aanslag die vragen oproept. Persbureau AP meldde op basis van anonieme politiebronnen dat minstens 10 mensen waren omgekomen en dat er meer dan 30 gewonden vielen nadat er een autobom was afgegaan. Maar een video afkomstig van een bewakingscamera laat een ander beeld zien. Het filmpje verscheen op het videoportaal LiveLeak en zou de aanslag tonen.

Op de beelden is te zien hoe een man een geparkeerde auto verlaat en daarna in een pick-uptruck stapt en wegrijdt. Daarna gaat de autobom af. Kort na de explosie duiken plots mannen in beeld op die zich op de grond werpen en zich lijken voor te doen als doden of gewonden. Daarna rennen mensen naar de 'slachtoffers' om ze te helpen. Er verschijnt een ambulance die de 'gewonden' wegvoert. Is deze explosie dan gewoon in scène gezet? Waren er geen doden of gewonden in Hurriayah?

Wanneer foto's van AP (waar trouwens geen slachtoffers op te zien zijn) vergeleken worden met de locatie die in de video wordt getoond, dan is de gelijkenis treffend, zo meldt het Duitse magazine Focus. Het persbureau heeft voorlopig nog niet gereageerd op deze bizarre ontwikkelingen.

De wijk Hurriyah na de explosie
AP De wijk Hurriyah na de explosie
AP
AP
AP