Is 3D van Massive Attack graffitikunstenaar Banksy?

Robert del Naja, alias 3D van Massive Attack. Is hij de illustere Banksy?
wikimedia Robert del Naja, alias 3D van Massive Attack. Is hij de illustere Banksy?
Robert Del Naja, alias 3D en stichtend lid van de Britse triphopband Massive Attack, zou wel eens de even mysterieuze als legendarische graffitikunstenaar Banksy kunnen zijn. De Schotse onderzoeksjournalist Craig Williams is daar zelfs van overtuigd. Williams ziet een duidelijke link tussen het tijdstip waarop minstens twaalf werken van de beroemde straatkunstenaar werden ontdekt en de steden waar Massive Attack kort ervoor of erna optrad of in een opnamestudio zat. Del Naja, toetsenist bij Massive Attack, verklaart dat hij enkel maar "goed bevriend" is met Banksy. Dat meldt Daily Mail.

3D heeft ook een verleden als graffitikunstenaar in zijn thuisstad Bristol, wat Williams in zijn overtuiging sterkt. Williams meent tevens dat de populariteit van Banksy's zogenaamde street art toenam naarmate ook Massive Attack doorbrak.

Banksy en 3D hebben bovendien al samengewerkt. 3D verscheen in de documentaire 'Exit Through the Gift Shop' van Banksy. Die laatste leverde ook een bijdrage aan het boek '3D & The Art of Massive Attack'.

Williams sluit niet uit dat het werk van Banksy moet toegeschreven worden aan een collectief dat door 3D wordt geleid.

Massive Attack speelde het voorbije weekend nog op het Gentse Sint-Pietersplein, er zijn voorlopig geen meldingen van Banksy-kunst daar in de buurt.
Lees verder onder de foto

Werk van Banksy dat begin dit jaar opdook voor de Franse ambassade in Londen en waarmee de kunstenaar het gebruik van traangas door Franse ordediensten in het vluchtelingenkamp in Calais aankloeg.
AP Werk van Banksy dat begin dit jaar opdook voor de Franse ambassade in Londen en waarmee de kunstenaar het gebruik van traangas door Franse ordediensten in het vluchtelingenkamp in Calais aankloeg.
Williams ziet een duidelijke link tussen het tijdstip waarop minstens twaalf werken van de beroemde straatkunstenaar werden ontdekt en de steden waar Massive Attack kort ervoor of erna optrad.
MailOnline Williams ziet een duidelijke link tussen het tijdstip waarop minstens twaalf werken van de beroemde straatkunstenaar werden ontdekt en de steden waar Massive Attack kort ervoor of erna optrad.

Niet één persoon

Massive Attack, bekend van songs als 'Unfinished Sympathy' 'Teardrop' en 'Karmacoma', verdiende miljoenen. De straatkunst van Banksy gaat voor grote bedragen van de hand.

"Wat als Banksy een groep mensen is die zowel thuis als in het buitenland werken hebben gemaakt? Zo'n omvangrijk oeuvre op tijd jaar tijd, over de hele wereld, zou die suggestie ondersteunen", aldus Williams.

"Al sinds 2010 doet het gerucht de ronde dat het werk van Banksy dat in de VS opdook niet noodzakelijk door hem is gemaakt maar door een ploeg graffitikunstenaars die de tournee van Massive Attack volgden".

"Misschien is het dan wel fout te veronderstellen dat Banksy één persoon is maar een groep die Massive Attack al jarenlang volgt en voor het plezier muren onder handen nam. En misschien staat Del Naja wel aan het hoofd van die groep. Een multidisciplinair artiest die voorman is van één van de belangrijkste bands uit de recente Britse muziekgeschiedenis die tegelijk de meestgeprezen straatartiest ter wereld is: hoe cool zou dat niet zijn?"