Premier Alexander De Croo (Open Vld) in de tuin van de Belgische ambassade in Kinshasa.
Volledig scherm
PREMIUM
Premier Alexander De Croo (Open Vld) in de tuin van de Belgische ambassade in Kinshasa. © Photo News

INTERVIEW. Premier De Croo sluit de deur voor officiële excuses en herstelbetalingen: “Waarom zou de huidige generatie daarvoor moeten opdraaien?”

Als jonge snaak van twaalf zette Alexander De Croo voor het eerst voet op Congolese bodem. 35 jaar later zit hij op de eerste rij als koning Filip zijn plekje in de geschiedenisboeken probeert te veroveren. Maar méér dan die spijtbetuiging komt er niet, als het van de premier afhangt. “Ik zie eerlijk gezegd niet veel meerwaarde in excuses.”

 1. Vlaamse Sari maakte met haar gezin noodweer op Corsica van dichtbij mee: “Heel het hotel ligt overhoop”
  Play

  Vlaamse Sari maakte met haar gezin noodweer op Corsica van dichtbij mee: “Heel het hotel ligt overhoop”

  Sari Asseman vertrok vorige week met haar gezin niks vermoedend op reis naar Ajaccio. Tot ze zich plots midden in het noodweer bevonden. Nadat er gisteren al windstoten waren tot 224 km/u, zette het noodweer zich ook deze nacht verder. “Er liggen allemaal kapotte parasols in het zwembad en we hebben geen elektriciteit meer in het hotel”, vertelt Sari. Het gezin is dan ook blij dat hun reis erop zit en ze terug naar huis kunnen vertrekken. Al kregen ze wel een melding zeker op tijd te komen, aangezien er op de luchthaven door de storm ook veel chaos is.
 2. Indian summer: met deze spullen geniet je ook na de zomer maximaal van je terras
  HLN Shop

  Indian summer: met deze spullen geniet je ook na de zomer maximaal van je terras

  Heb je van je terras een kleine oase gemaakt waar het heerlijk vertoeven is? Dan wil je daar natuurlijk maximaal van genieten. Nu de zomer stilaan op haar einde loopt zou het maar jammer zijn je gezellige buitenplek straks al te moeten verlaten om je weer binnenskamers terug te trekken. Met enkele kleine en grotere hulpmiddelen is dat gelukkig niet nodig. HLN Shop overloopt wat je kan doen om zo lang mogelijk van je terras te kunnen profiteren.
 3. Nieuwe, goedkope methode breekt ‘onafbreekbare’ PFAS toch af, maar werkt niet voor PFOS

  Nieuwe, goedkope methode breekt ‘onafbreek­ba­re’ PFAS toch af, maar werkt niet voor PFOS

  Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontdekt om bepaalde PFAS af te breken op een relatief eenvoudige en goedkope manier. Dat is opvallend, want deze synthetische stoffen gelden als ‘nauwelijks of niet afbreekbaar’. Andere bestaande methodes om ze toch te verwijderen zijn erg energieverslindend en dus ook duur. PFOS behoort eveneens tot de chemicaliëngroep PFAS, maar voor de PFOS-vervuiling in ons land biedt de nieuwe studie voorlopig helaas geen oplossing.