Marc Thys vindt het niet verrassend dat de Russen zo gruwelijk tekeergaan. “Vandaag zien we de bevestiging van een oorlog waarin nog veel leed zal gebeuren.”
Volledig scherm
PREMIUM
Marc Thys vindt het niet verrassend dat de Russen zo gruwelijk tekeergaan. “Vandaag zien we de bevestiging van een oorlog waarin nog veel leed zal gebeuren.” © Photo News

INTERVIEW. Luitenant-generaal Marc Thys: “De Russen behandelen mensen erger dan dieren. Zélfs hun eigen mensen”

Boetsja, Borodjanka, Kramatorsk: de Russen doen er alles aan om de Oekraïners mentaal kapot te krijgen. Gruweldaden zitten al decennialang in hun oorlogs-DNA verweven. Luitenant-generaal Marc Thys, de nummer twee van Defensie in ons land, overschouwt Poetins troepen en (nieuwe) strategie. “Geen van beide partijen is vandaag klaar om te stoppen met vechten.”

47 reacties

 • hans voet

  4 weken geleden
  Wie roept om ten oorlog te trekken, beseft duidelijk de gevolg en niet. Oorlog vernietigt, materieel en sociaal, economisch en emotion eel. Maar er is meer verstand nodig om vrede te beweren. Je hebt maar 1 superrijke nodig, die nog meer wil. En het is oorlog. En de goedgelovigen wordt wiijsgemaakt dat het gerechtvaardigd is.
 • Georges Baaths

  3 maanden geleden
  De meeste mensen laten zich beinvloeden door de media , Onderschat zelensky niet
 • Jo Nijs

  3 maanden geleden
  @Dick DECOCK: Syrie was oefenterrein voor aanval Oekraine. Misschien .... en aanval Oekraine is oefenterrein voor aanval op NATO ?? Waarom niet ? Er wordt enorm veel van elkaar "geleerd" momenteel door beide partijen, zwaktes en sterktes. Poetin wordt er alleen maar sterker van, hopelijk Nato ook ....
 • Tom O'Neill

  3 maanden geleden
  de beste verdediging is zelf aanvallen. Niet zoals een hond met staart tussen de benen grollen dat haalt niks uit. Rusland aanvallen en ze een koekje geven van eigen deeg. Als ze eens beginnen met de duikboten met kernwapens die al lang in de zwarte zee liggen te wachten op het juiste moment. Dan is het te laat voor Europa. Zelf aanvallen voor het te laat is.
 • ben Verschuren

  3 maanden geleden
  Begin met meer wapendepots te bouwen, elke stad en gemeente van wapens voorzien. Uitdelen aan de bevolking wanneer nodig, dan zijn we met miljoenen gewapende burgers in Europa. Eurazië van Lissabon tot Vladivostok zal een no go zijn dan.
 1. Russische raketten slaan in op shoppingcenter in Krementsjoek waar meer dan 1.000 mensen aanwezig zouden zijn: “Zeker 13 doden en 56 gewonden”
  Play

  Russische raketten slaan in op shopping­cen­ter in Kre­mentsjoek waar meer dan 1.000 mensen aanwezig zouden zijn: “Zeker 13 doden en 56 gewonden”

  Russische raketten zijn ingeslagen op een shoppingcenter in Krementsjoek, in Centraal-Oekraïne. Er zouden meer dan 1.000 mensen aanwezig zijn. Dat heeft president Volodymyr Zelensky gezegd. Ondertussen zijn er al 15 doden geteld en raakten 59 mensen gewond. De lokale autoriteiten vrezen dat het aantal doden nog sterk kan oplopen: er zijn immers nog meer dan 40 mensen vermist. De G7 hebben vanuit de top in Duitsland de aanval veroordeeld en noemen het een “oorlogsmisdaad”. Poetin zal volgens de zeven landen verantwoording moeten afleggen voor deze daad.
 1. Absenteïsme bij de politie hoger dan in andere sectoren: "Verlies van 3.600 agenten"

  Absenteïs­me bij de politie hoger dan in andere sectoren: "Verlies van 3.600 agenten"

  Jaarlijks verliest de geïntegreerde politie het equivalent van zowat 3.600 agenten wegens absenteïsme, en dat op een totaal van 48.000 politieagenten. De afwezigheidscijfers liggen daarmee een pak hoger dan in de publieke sector in het algemeen, blijkt uit een grootschalige data-analyse die aan de UGent is uitgevoerd. “Kosten waar zelden bij stilgestaan wordt”, zegt onderzoekster Celien De Stercke. “Want de politie heeft 3.500 mensen tekort en de rekrutering verloopt niet vlot.”
 2. De 5 beste smartphones onder 300 euro: “Dit model is nog sneller dan de meeste luxetoestellen van vorig jaar”
  Tweakers

  De 5 beste smartpho­nes onder 300 euro: “Dit model is nog sneller dan de meeste luxetoe­stel­len van vorig jaar”

  De Falcon Supernova iPhone 6 Pink Diamond is de duurste smartphone ter wereld. Voor de speciale editie betaal je – hou je vast – 43,7 miljoen (!) euro. Daar zit het bijhorend 24-karaats goud voor heel wat tussen. Wij gooien het over een iets betaalbaardere boeg. Donovan Kerssenberg, smartphone-expert bij technologiesite Tweakers, selecteert de beste 5 smartphones onder 300 euro.