Internationale Biatlonbond voert dopingonderzoek naar 31 Russen

AFP
De Internationale Biatlonfederatie (IBU) heeft naar aanleiding van het vorige week gepubliceerde McLaren-rapport een onderzoek geopend naar 31 Russische biatleten, die ervan worden beschuldigd tussen 2011 en 2015 doping gebruikt te hebben. Dat maakte de IBU vandaag bekend in een persbericht.

De IBU heeft een aantal experten verzameld die het gedetailleerde McLaren-rapport onder de loep nemen. De expertengroep kwam donderdag voor het eerst samen. Op 22 december zal de groep zijn bevindingen over de 31 verdachte biatleten bekendmaken. Atleten die schuldig bevonden worden aan dopinggebruik kunnen zich dan aan een "relevante disciplinaire vordering, conform de antidopingregels van de IBU en het Wereldantidopingagentschap WADA" verwachten. De IBU wil de namen van de biatleten nog niet vrijgeven.

"Sommigen onder hen zijn al geschorst, anderen zijn gestopt. Het is vooral belangrijk dat we de atleten die momenteel nog aan internationale wedstrijden meedoen evalueren", liet IBU-voorzitter Anders Besseberg donderdag optekenen. In het persbericht voegde de IBU eraan toe "heel droevig en geraakt te zijn" door de resultaten van het McLaren-onderzoek. "De IBU heeft altijd gepleit voor een propere sport, de strijd tegen doping en de bescherming van zuivere atleten", klinkt het. De IBU overweegt enkele internationale wedstrijden die in februari en maart in Rusland afgewerkt worden, elders te organiseren.

Uit het rapport van WADA-onderzoeker Richard McLaren blijkt dat meer dan duizend Russische atleten uit een dertigtal sporten tussen 2011 en 2015 gebruik gemaakt hebben van een door de Russische staat georganiseerd programma om positieve dopingtesten te manipuleren.

Richard McLaren.
Photo News Richard McLaren.