Inspirerende vakantielectuur voor startende ondernemers

Shutterstock
Je goed voorbereiden voor je die eigen zaak op poten zet, is sowieso een slim plan. Maar welke boeken zetten je op de juiste weg? Wij selecteren 5 must reads die je blik op scherp stellen als het op ondernemen aankomt.

Shoe dog
In zijn memoires onthult Phil Knight, de oprichter van sportmerk Nike hoe zijn bedrijf is uitgegroeid van een 'zot' idee tot een wereldvermaarde firma. Er zijn oneindig veel soortgelijke boeken op de markt, maar Shoe Dog is anders omdat het zo vlot leest en zo toegankelijk is. In plaats van zijn succes te bezingen, lijkt Knight er juist op gebrand te zijn om de moeilijkere kanten van ondernemerschap en zijn eigen onzekerheid aan te kaarten. Dat maakt het verhaal heel menselijk en geeft je een goed beeld van waar je aan toe bent als zelfstandige.  

De startup van 4 uur per week
Een must read voor wie graag een eigen zaak wil oprichten, maar geen ontslag wil, kan of durft te nemen. De Duitse ondernemer Felix Plötz vertelt namelijk - vanuit zijn eigen ervaring - hoe je een start-up begint in bijberoep. Een praktisch boek dat bewijst dat je je leven niet radicaal moet omgooien om te ondernemen en dat het dus voor iedereen mogelijk is.

RV
RV

De lean startup
In oktober brengt ondernemersgoeroe Eric Ries zijn tweede boek uit, 'De Startup Methode'. Dus als je zijn eerste werk 'De Lean Startup' nog niet hebt gelezen, is het hoog tijd om daar verandering in te brengen. Het boek uit 2011 deed veel stof opwaaien omdat het indruiste tegen de bestaande principes en starters aanraadde om te gaan ondernemen volgens de lean-methode, waarbij je niet van bij het begin een perfect product aflevert maar al doende gaat bijleren. Het boek is vrij theoretisch, maar bevat erg nuttige lessen.  

Onderneemster zkt sterk merk 
Als je een bedrijf opstart, is een goede communicatie van levensbelang. Hoe gaan klanten anders weten wie je bent en wat je doet? Vlaamse ervaringsdeskundigen Katlijn Voordeckers en Sara Reymen focussen zich op de vrouwelijke onderneemster en geven haar tips om een sterk merk uit te bouwen en er klaar en duidelijk over te communiceren.  

Elon Musk
Elon Musk heeft vandaag de dag een haast iconische status. Als collega-ondernemer moet je dit boek over zijn leven en werk dus wel gelezen hebben. De biografie is geschreven door journalist Ashlee Vance, op basis van gesprekken met de zakenman en met mensen uit zijn omgeving. Het verhaal focust minder op wie Elon is als persoon, maar schetst wel heel duidelijk zijn visie en zijn aanpak, waardoor hij erin slaagt om steeds opnieuw successen te boeken.  

RV
RV
RV