Inlichtingendienst maant toeristen aan om Egyptische resorts direct te verlaten: "Kans op aanslag zeer hoog"

Toeristen aan het strand van Sharm-el-Sheikh
AFP Toeristen aan het strand van Sharm-el-Sheikh
Israël heeft haar burgers opgeroepen om Sharm-el-Sheikh en andere Egyptische resorts aan de Rode Zee onmiddellijk te verlaten. Volgens de Israëlische inlichtingendienst zijn er aanwijzingen dat een terroristische aanslag van IS op toeristen in de regio nakend is.

Momenteel zijn er honderden Israëli's op vakantie in Egypte en verwacht wordt dat enkele duizenden met Pasen naar resorts aan de Rode Zee zullen trekken.

Daar bevinden zich populaire vakantieparadijzen zoals Sharm-el-Sheikh, Hurghada, El Gouna en Marsa Alam.

"Het risico op een terroristische aanval op toeristen, en Israëli's in het bijzonder, is bijzonder hoog", verklaarde de Israëlische autoriteit voor terrorismebestrijding. De overheid heeft haar burgers die zich op dit moment in de Sinaï bevinden, opgeroepen om direct naar huis terug te keren en maant iedereen aan om toekomstige vakantieplannen naar Egypte meteen te cancelen.

AP
AP
EPA

Na het rampjaar 2015 waarin een Russisch vliegtuig vol toeristen boven de Sinaï-woestijn crashte na een terroristische aanslag, trekt het toerisme naar Egypte nochtans opnieuw sterk aan.

De Belgische touroperators zien een duidelijke heropleving van de bestemmingen aan de Rode Zee. "Tijdens de kerstvakantie boekten veel meer reizigers een verblijf in Sharm-el-Sheikh of Hurghada door de herwonnen rust en de uitstekende verhouding prijs/kwaliteit van de Egyptische luxehotels", klonk het toen.

En ook met Pasen lijken Belgen weer massaal voor Egypte, en Hurghada in het bijzonder, te kiezen. De badplaats is zelfs de sterkste stijger dit jaar.

"Gezien de ernstige terroristische dreiging is in heel Egypte een verhoogde waakzaamheid geboden, ook in de toeristische zones", zo luidt het advies van Buitenlandse Zaken. "Reizen naar de Zuidelijke Sinaï worden afgeraden, met uitzondering van de hotelzone rond Sharm-el-Sheikh. Uitstappen buiten Sharm, worden afgeraden." Ook voor de Rode Zeekust (Hurghada, El Gouna en Marsa Alam) geldt dat toeristen zich best niet buiten de hotelcomplexen begeven.