Inge Vrancken vervangt Björn Soenens als hoofdredacteur van 'Het Journaal'

Björn Soenens on Twitter
Inge Vrancken vervangt Björn Soenens als nieuwe hoofdredacteur van 'Het Journaal' bij de VRT. Dat maakte de openbare omroep zonet bekend. "Every ending has a new beginning. Welkom @vrancki aan het roer van #vrtjournaal", zo reageert Soenens op Twitter.

Voortaan bestaat het college van hoofdredacteurs uit Brecht Decaestecker (digitaal), Griet De Craen (radionieuws en -duiding), Steven Samyn (televisieduiding) en Inge Vrancken ("Het Journaal"). Volgens Liesbet Vrieleman, algemeen directeur Informatie en Sport bij de VRT, wil de openbare omroep een aantal dingen onder de loep nemen. "Hoe gaan we jongeren beter bij onze nieuwsdienst betrekken? Hoe bereiken we meer jonge gezinnen, hoe gaan we digitaal een grote stap vooruit zetten? Voldoen onze programma's aan hun uitgangspunt? ", vraagt Vrieleman zich af.

Bij 'Het Journaal' wordt Inge Vrancken de nieuwe hoofdredacteur. "We leven in turbulente en boeiende tijden en er is meer dan ooit nood aan kwaliteitsvolle en evenwichtige journalistiek", zegt Vrancken. "Mensen willen begrijpen wat er in de wereld gebeurt en daarin speelt onze berichtgeving een heel belangrijke rol."

'Het Journaal' zal volgens de nieuwe hoofdredacteur blijven doen wat het nu al zeer goed doet: "Gedreven journalistiek werk, objectieve en evenwichtige verslaggeving met aandacht voor het bredere plaatje en de achtergronden waartegen de feiten zich afspelen. We blijven de Vlaming een heldere kijk geven op de actualiteit zodat die vervolgens zelf een duidelijk beeld kan vormen van wat er zich afspeelt in eigen land en in de wereld."

Björn Soenens ruilt de rol van hoofdredacteur voor die van verslaggever en analist van de belangrijke Amerikaanse presidentsverkiezingen van 8 november. Volgens Vrieleman heeft Soenens inhoudelijk een duidelijke, nieuwe lijn uitgezet en de vernieuwing van 'Het Journaal' tot een goed einde gebracht. "De combinatie van het hoofdredacteurschap en de duiding bij de actualiteit in de VS was zeer veeleisend; Björn kan zich nu volop toeleggen op zijn passie en expertise", aldus Vrieleman.

Soenens bestempelt de afgelopen drie jaar als "een voorrecht". "In een snel veranderende samenleving nieuws maken bij de openbare omroep, is een zegen. 'Het Journaal' is rond en gezond, met een schitterend marktaandeel bij alle lagen van de bevolking. Mijn tour of duty zit er nu op. Je moet altijd op tijd afscheid nemen, nooit te lang op je stoel blijven zitten. Ik kan me voortaan weer richten op mijn echte passie: verhalen vertellen over Amerika, op alle platformen."

Steven Samyn gaat aan de slag als nieuwe hoofdredacteur voor tv-duiding. Samyn komt over van De Tijd, waar hij als chef verantwoordelijk was voor de weekendkrant. Hij volgt Carl Voet op die vorige week bekend maakte dat hij opstapt als hoofdredacteur duiding.

Twee maanden geleden raakte al bekend dat Brecht Decaestecker aan het hoofd komt van de digitale nieuwsstroom van VRT Nieuws, waaronder deredactie.be. Hij vervangt Emmanuel Rottey die voor een tijd naar het buitenland verhuist om familiale redenen. Na zijn terugkeer blijft Rottey aan de slag bij VRT Nieuws.

Griet De Craen blijft als hoofdredacteur radio verantwoordelijk voor de nieuwsbulletins op alle VRT-radionetten en voor de duidingsprogramma's op Radio 1 ("De Ochtend", "De Wereld Vandaag", "Bonus").

Vrieleman heeft ook de leiding over de sportredactie. Daar blijven Luc Van Langenhove en Pieter De Windt de hoofdredacteurs.

Vrancken (44) studeerde aan de universiteit van Antwerpen communicatiemanagement, specialisatie pers en voorlichting. In 1994 begon ze als journalist bij de regionale tv-zender ROB, waar ze vijf jaar werkt.

Eind 1999 gaat ze aan de slag bij Ketnet. Ze is er eindredacteur van 'Mijn Gedacht', het informatieprogramma voor kinderen. Twee jaar later start ze mee 'Karrewiet' op en wordt er eindredacteur.

Inmiddels is ze geslaagd voor het journalistenexamen en stapt ze over naar 'Het journaal'. Daar werkt ze nu bij de redactie buitenland. Ze woont met haar man en hun dochtertje in de buurt van Leuven.

In februari vorig jaar kwam hoofdredacteur Björn Soenens van het VRT-journaal in het nieuws nadat mails waren gelekt waaruit bleek dat hij op weerstand binnen zijn redactie botst. Nieuwsanker Martine Tanghe beweerde dat Het Journaal "niet meer is wat het moet zijn.

"Mijn loyauteit is bijna spreekwoordelijk, maar wordt sterk op de proef gesteld", verklaarde Tanghe.

Nieuwsanker Goedele Wachters sprong op Twitter in de bres voor Soenens. "Hij is een goede baas", zei ze. Maar er was ook extra kritiek. "Ik hou mijn hart vast als ik een hoofdredacteur hoor praten over constructieve journalistiek", zei Manuela Van Werde, mediaspecialiste bij N-VA én ex-VRT.

Uit anonieme getuigenissen bleek er ook onvrede met de uithalen van Soenens naar het VTM-nieuws. "Houdt u van bangmakende content? Dan zit u bij de juiste zender", antwoordde de hoofdredacteur aan een kijker van de concurrentie.

Björn Soenens.
BELGA Björn Soenens.