Informant kasteelmoord: "Stijn Saelens in skibox vervoeren naar crematorium"

Foto links: politie-informant Anthonie Van Wilderoden. Rechtsboven: rechtbankschets van verdachte Evert De Clerq. Rechtsonder: slachtoffer Stijn Saelens.
VTM Nieuws - Palix - Belga Foto links: politie-informant Anthonie Van Wilderoden. Rechtsboven: rechtbankschets van verdachte Evert De Clerq. Rechtsonder: slachtoffer Stijn Saelens.
De uitvoerders van de kasteelmoord waren oorspronkelijk van plan om de nog levende Stijn Staelens in een skibox op een jeep weg te voeren, hem om het leven te brengen en hem vervolgens meteen naar een crematorium in Duitsland over te brengen. Dat zegt politie-informant Anthonie Van Wilderoden in een exclusief gesprek met VTM Nieuws.

De man zat maandenlang samen in de cel met de Zeeuwse horeca-uitbater en drugsbaron Evert De Clerq, één van de hoofdverdachten in de kasteelmoord.

Van Wilderoden zit in de Ierse hoofdstad Dublin een celstraf uit. VTM-journalist Faroek Özgünes zocht hem op. Het Laatste Nieuws bracht in juni al uit dat Saelens normaal meteen na de moord zou worden gecremeerd voor 375 euro. 

Van Wilderoden werd als politie-informant samen met De Clerq opgesloten in een cel van de gevangenis van Ieper. Het plannetje werkte. De Clerq verklaarde aan zijn land- en celgenoot beduidend meer dan wat hij aan de speurders zei. Het leverde tussen april en oktober 2016 in totaal 240 gesprekken op. Van Wilderoden briefte die informatie eerst mondeling door aan de speurders, maar schreef zijn bevindingen ook allemaal neer. VTM Nieuws kon die nota's inkijken.   

Geen DNA

Het plan om Saelens mét skibox te cremeren, zou ervoor zorgen dat er geen DNA in de jeep werd aangetroffen. Volgens dat scenario gingen de speurders uit van een onrustwekkende verdwijning in plaats van een moord. Het hele plan ging niet door omdat er op de dag van de moord, op 31 januari 2012, grote files waren door een ongeval. Evert De Clerq geraakte zo niet tot bij de uitvoerders van de moord, de inmiddels overleden Ron van Bommel en Roy Larmit. Hen bellen kon niet, want De Clerq had doelbewust geen gsm bij. Pierre Serry ging dan maar bij opdrachtgever dokter Gyselbrecht langs. Die had te kennen te geven dat ze door moesten gaan met de opdracht, luidt het. Gevolg: Saelens' lichaam werd dan maar gedumpt in het bosje van Pierre Serry in Aalter.