Inferno aan Spaanse Costa: 1.400 mensen geëvacueerd

Omwille van de nog voortwoedende bosbranden aan de Spaanse Costa Blanca zijn ongeveer 1.400 mensen geëvacueerd. In Frankrijk is de brandweer er wel in geslaagd een natuurbrand nabij Marseille te beteugelen.

Spaanse media berichtten dat ongeveer twintig woonwijken aan de Costa Blanca ontruimd dienden te worden. Voornamelijk in de plaatsen Jávea (Xàbia in het Valenciaans) en Benitatxell is een oppervlakte van 800 hectare aan het opbranden. Een groot deel van de mensen die in een noodonderkomen zijn terechtgekomen, zijn buitenlanders.

Het vuur woedt sinds zondag door een uitgedroogd bosgebied en is vermoedelijk aangestoken, zei een woordvoerder van de Spaanse regering in Valencia, Juan Carlos Moragues. De politie probeert een verdachte te identificeren.

Zowat twintig vliegtuigen, helikopters, 370 brandweerlieden en 220 soldaten bestrijden de vuurhaard. Hoge temperaturen en veranderingen van windrichting bemoeilijken hun werk.

AFP
AFP
AFP
AFP
AFP

Franse Calanques

In Frankrijk kon wel voorkomen worden dat een hevige bosbrand verder uitbreidt. Meer dan 900 brandweerlieden beteugelden een natuurbrand ten zuidoosten van de zuidelijke Franse havenstad Marseille. Het vuur heeft in het gebied Calanques zowat 360 hectare vernietigd, zei prefect Stéphane Bouillon tegenover radiozender France Bleu Provence.

Men heeft kunnen verhinderen dat de brand het naburige Cassis bereikte of zich richting zee uitbreidde. De prefect uitte zich optimistisch dat het vuur snel te stoppen is, zelfs wanneer de wind de vlammen weer een beetje aanwakkert. Blusvliegtuigen zijn aan het werk.

Niemand raakte gewond en geen enkel huis werd in de as gelegd. Nog volgens Bouillon heeft de brand vermoedelijk een criminele oorsprong. De Franse weerdienst had voor gisteren en vandaag gewaarschuwd voor meer kans op bosbranden vanwege krachtige wind en meer droogte.

Ook ten noordwesten van Perpignan brak er gisteren een brand uit. Die had tegen de avond al 600 hectare verwoest.

AFP
AFP
AFP
REUTERS