In 6 maanden je eigen BEN-woning

De kijkwoning is opgetrokken in een hedendaagse, strakke stijl, zowel buiten als binnen.
Danilith De kijkwoning is opgetrokken in een hedendaagse, strakke stijl, zowel buiten als binnen.
Vanaf 2021 mogen er in Europa alleen nog bijna-energieneutrale of BEN-woningen worden gebouwd. De nieuwe kijkwoning van Danilith in Wortegem-Petegem voldoet vandaag al aan die norm. Als duurzame energie is gekozen voor zowel een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming, als voor zonnepanelen voor elektriciteitsproductie.

De nieuwe kijkwoning in Wortegem-Petegem, die voor de eerste keer de deuren opent tijdens het weekend van 25 en 26 maart, haalt een E-peil van E15. Het E-peil geeft het energieverbruik van een woning aan. Hoe lager dit getal, hoe beter. Vanaf 2021 mag het voor nieuwe woningen hoogstens E30 bedragen.
 
De kijkwoning is opgetrokken in hedendaagse, strakke stijl. Dat merk je niet alleen buiten, maar ook binnen. Zo verglijden de profielloze binnendeuren met onzichtbare scharnieren in de wanden. Buiten is de carport afgewerkt met pleisterwerk (crepi), maar de gevels van de woning vertonen het traditionele halfsteens metselverband, in een matgrijze tint. De inkompartij is bekleed met Frans essenhout, dat stilaan vergrijst. Vooraan heeft de woning een gesloten uitzicht, wat de privacy verzekert. Achteraan geven zuidgeoriënteerde glaspartijen de toon aan. De schuifdeuren hier zijn net als het andere buitenschrijnwerk opgetrokken in pvc-profielen en, ingevuld met dubbele beglazing. Buitenscreens voorkomen oververhitting.

De wand met een ingewerkte doorkijkgaskachel trekt de volle aandacht.
Danilith De wand met een ingewerkte doorkijkgaskachel trekt de volle aandacht.

Harmonie door eenvoud
Sommige kijkwoningen zijn ingericht met uiteenlopende materialen in diverse stijl. Hier is dit niet zo. "We hebben gewerkt met zo weinig mogelijke verschillende materialen. Dat geeft rust en harmonie," verklaart marketingverantwoordelijke Stéphanie Dewever. Maar Danilith besteedde wel aandacht aan pure sfeerschepping. Zo trekt een wand met een ingewerkte open haard - met doorkijkgaskachel - de volle aandacht. Functioneel is deze haard echter overbodig, want deze woning is grotendeels zelfvoorzienend. Een lucht-water warmtepomp, in combinatie met vloerverwarming op de begane grond en in de badkamers en ventiloconvectoren in de slaap- en badkamers, zorgt voor ruim voldoende verwarming. Het gebruik van convectoren maakt het mogelijk de slaapkamers op vraag snel op te warmen. Dezelfde warmtepomp met ingebouwde boiler staat in voor de productie van sanitair warm water.

De daken zijn deels aangelegd als groendak, deels bestrooid met keien. "Het dakgedeelte dat zichtbaar is vanuit de ouderlijke slaapkamer, is een groendak," preciseert Dewever. "Op het hoogste plat dak hebben we zonnepanelen voor elektriciteitsproductie geplaatst."

Op de benedenverdieping ligt vloerverwarming.
Danilith Op de benedenverdieping ligt vloerverwarming.

Eigen bouwmethode
Voor al zijn woningen heeft Danilith het snelbouwsysteem 'Home made Homes' ontwikkeld. Daarin combineert het traditionele materialen met recente technieken. "Eerst worden de gevelelementen samengesteld. Dat gebeurt in onze eigen ateliers, volgens een geautomatiseerd bouwproces. Zo vermijdt Danilith elk risico op schade of tijdverlies, door bijvoorbeeld slecht weer, en ben je zeker van resultaat binnen de kortst mogelijke bouwtermijn," legt Dewever uit. "Het resultaat zijn kant-en-klare, optimaal geïsoleerde muren (van 28 cm dik met een isolatielaag van 10 cm) die beantwoorden aan de toekomstige, strenge energienormen." Op de bouwplaats wordt alles in elkaar gezet, ook de dakelementen die volgens hetzelfde duurzame principe 'huisgemaakt' worden. Vanaf de start van de werken op de bouwplaats is een dergelijke woning na ongeveer zes maanden klaar.

Een deel van het dakoppervlak is aangelegd als groendak.
Danilith Een deel van het dakoppervlak is aangelegd als groendak.

De kijkwoning is te bezichtigen elke zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur: Tjammelsstraat 45, 9790 Wortegem-Petegem.
Open dagen Danilith-ateliers, Waregemseweg 146, 9790 Wortegem-Petegem: 25 en 26 maart van 13 tot 17 uur.

Info: www.danilith.be