Immunoloog Fauci waarschuwt: “Coronavaccin misschien maar beperkt werkzaam”

De Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci.
AFP De Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci.
De Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci heeft gewaarschuwd dat een goedgekeurd coronavaccin uiteindelijk bij toediening maar in de helft van de gevallen werkzaam kan blijken. Dat betekent dat algemene maatregelen om het lichamelijk welzijn van de mensen in stand te houden en te verbeteren noodzakelijk zullen blijven om de pandemie onder controle te krijgen.

“We weten niet wat de efficiëntie zijn zal, 50 procent of 60 procent. Ik zou willen dat het 75 procent wordt of meer. Maar de kans is niet groot dat het succes van het middel 98 procent zal zijn. Daarom mag je nooit de aanpak via de volksgezondheid verwaarlozen”, aldus Fauci tijdens een internetcollege van Brown University. Hij wees nog eens op de bijdrage die iedereen kan leveren, zoals afstand houden, handen wassen en mondkapjes dragen.

Fauci zei dat de onderzoeken van het Covid-19-vaccin van het farmaceutische bedrijf Moderna Inc. in november of december van dit jaar definitieve resultaten zouden kunnen opleveren. In dat geval, zei hij eerder al, is het de verwachting dat er begin 2021 tientallen miljoenen doses beschikbaar zullen komen. Aan het eind van het jaar zullen dat er een miljard zijn.

Lees ook:

Fauci “voorzichtig optimistisch” dat VS tegen einde van het jaar over vaccin beschikken

Trump is zijn topviroloog aan het dumpen: “Fauci heeft veel fouten gemaakt” (+)

“We hadden veel sneller een vaccin kunnen hebben”: professor Jan De Maeseneer legt vinger op de wonde (+)
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • erik Luykx

  Misschien win ik de lotto! Dat woord misschien wordt wel wat veel gebruikt.

 • Loesje Vranken

  Dat is trouwens geldig voor alle vaccins, nooit 100 percent garanties, maar je zal de ziekte minder erge mate ondergaan.

 • Pascal Surmont

  Hij zou toch beter zijn mond houden tot alle gegevens beschikbaar zijn. Waar leidt zijn angstcultuur naarheen

 • David Hermans

  Er wordt ook nooit gesproken over de beperkte effectiviteit van de griepprik, die wel degelijk beperkter is dan over het algemeen gedacht. Het is nu al duidelijk dat gezonde, jonge mensen nooit een vaccin van dit coronavirus type zullen toegediend krijgen. De natuurlijke weerstand is namelijk sterk genoeg hiervoor, uitgezonderd enkelingen die genetisch benadeeld zijn en heel ernstig ziek kunnen worden.

 • Freddie Lamers

  In feite zegt hij dat het nog heel lang gaat duren voor we van alle maatregelen af komen, als we er al vanaf komen. Leuk vooruitzicht voor de mensen.