IMF belooft Oekraïne te blijven ondersteunen

Christine Lagarde met de Italiaanse premier Matteo Renzi (links) en de Amerikaanse president Obama tijdens de G7-top in Duitsland.
REUTERS Christine Lagarde met de Italiaanse premier Matteo Renzi (links) en de Amerikaanse president Obama tijdens de G7-top in Duitsland.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal het in financiële moeilijkheden verkerende Oekraïne blijven ondersteunen, zelfs als de gesprekken met de private kredietverleners op een mislukking uitdraaien. Dat heeft IMF-directeur Christine Lagarde meegedeeld.

Het IMF dringt er bij de regering in Kiev op aan om de gesprekken met de private schuldeisers voort te zetten. Maar als die onderhandelingen niet tot een compromis leiden, zal het IMF vasthouden aan zijn engagementen, zo klonk het.

Oekraïne had van het IMF toezeggingen gekregen voor een steunpakket van 17,5 miljard dollar. Daarvan werd in maart al een eerste schijf van 5 miljard dollar uitgekeerd.

Lagarde had gisteren samengezeten met de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek en minister van Financiën Natalie Jaresko, om de financiële perikelen van het land te bespreken. Oekraïne onderhandelt al enkele maanden met zijn kredietverleners om tot een herschikking van de schuld te komen. Op die manier wil het land het bankroet vermijden.