“Ik schreeuwde het uit”: onderzoek toont geweld en misbruik aan in keuken van sterrenrestaurants
Afranselingen, vernederingen, wreedheid en brandwonden: chefs van sterrenrestaurants vinden dat pijn en extreem lijden in hun elitekeukens noodzakelijk zijn om karakter te kweken en om respect af te dwingen bij collega’s. Dat blijkt uit langdurig universitair onderzoek bij 62 toprestaurants in elf landen, waaronder ook België.
De universiteiten van Cardiff en Lyon voerden gedurende zes jaar lang anonieme interviews uit bij keukenpersoneel van 62 restaurants, allemaal bekroond met Michelinsterren, in elf landen. Ze bezochten keukens in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, maar ook in Italië, Zwitserland, Duitsland, België, Denemarken, China, Australië, Singapore en de VS.
De wetenschappers beschrijven in hun onderzoek hoe geweld en misbruik als noodzakelijk worden geacht om erkenning te krijgen in de sector. Chef-koks getuigen (anoniem, dus onder een schuilnaam) over gruwelijke taferelen op de werkvloer.
‘Fuck, die vent is goed’
Chef-kok Louie werd tijdens een dienst plots bedreigd door een kok met een hogere rang. “Hij ontplofte gewoon. Hij pakte een broodmes, hield het tegen mijn keel waar iedereen bijstond, en zei: ‘Ik ga je verdomme vermoorden.’ Dat was heel traumatiserend.” Toch bleef kok Louie er kalm onder en dat leverde hem een promotie op. “Even later werd ik overgeplaatst naar het vlaggenschip, het restaurant met drie sterren”, zegt hij. “Ze dachten: hij wordt bedreigd en het kan hem geen bal schelen. Fuck, die vent is goed.”
Andere koks getuigen over zware verwondingen op de werkvloer, die dienen als manier om zichzelf te bewijzen. Iemand die in zijn duim sneed, werd door een collega gedwongen de wonde dicht te schroeien op het fornuis. “Ik kon het bloeden niet stoppen”, zegt Antwan. “Hij greep mijn arm, drukte mijn duim op de kookplaat en schroeide de wonde dicht. Ik schreeuwde het uit van de pijn. Hij zei: ‘Zie je wel, het bloeden is gestopt, nietwaar?’ Het gevolg is dat mijn duimafdruk tot op vandaag volledig weg is.”
‘Om ter langst in de friteuse’
Door zulke incidenten te doorstaan, tonen koks dat ze beschikken over het ‘uithoudingsvermogen’ dat men nodig acht voor de job. Soms zoekt men zelfs doelbewust het lijden op om zichzelf te bewijzen. “Ze lieten je je hand in de bloem steken, in eieren en in paneermeel... Het spel was wie zijn hand het langst in de friteuse kon houden.” Of een ander spelletje. “Wie kan de gloeiend hete pan vasthouden zonder pannenlap, dat soort dingen.”
Het werken in toprestaurants eist bij sommige personeelsleden een zware fysieke en mentale tol. “De omgeving is er stressvol”, verklaart Gareth. “Als je fouten maakt, krijg je eten in je gezicht gegooid. Voor je lichaam voelt het als oorlog voeren... Voor ik aan het werk ging, moest ik overgeven en had ik diarree, om dan een dienst van 19 à 20 uur te draaien.”
Verenigend effect
“Dit extreme lijden had een verenigend effect op de mensen die onder deze omstandigheden werkten”, concludeert Robin Burrow, hoofdauteur van de studie. “Chef-koks die verzuimden te lijden, maakten niet echt deel uit van de culinaire elite. Het waren geen échte chef-koks.”
“Absoluut onaanvaardbaar”
In een reactie op het onderzoek pleit de Britse chef-koksvakbond Unichef in ‘The Guardian’ voor meer diversiteit in de keukens. Zo zouden meer vrouwen een einde kunnen maken aan de ‘pesten op de speelplaats’-mentaliteit. “In de 21ste eeuw is dit absoluut onaanvaardbaar, of het nu in een keuken met een Michelinster is of in een café”, zegt Brian McElderry van Unichef.
Lees ook:
KIJK. Dominique Tondeurs van restaurant Libertine in Erpe-Mere: “Veel sterrenrestaurants zijn goedkoop”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vier kinderen omgekomen bij ongeluk met migrantenboot bij Grieks eiland
Een jonge vrouw en vier kinderen zijn zondag omgekomen nadat een boot met meer dan 40 migranten aan boord voor het Griekse eiland Leros was gezonken. De Griekse kustwacht zette een grote reddingsoperatie op voor de opvarenden van de opblaasbare boot, maar werd gehinderd door sterke wind. -
Mijntelco
Bel jij ook niet meer met de vaste lijn? Waarom betaal je er dan nog voor?
Heb je nog een vast nummer? Dan ben je in België in de minderheid. De vaste lijn schrappen, kan best wat opleveren, terwijl je nauwelijks aan comfort of bereikbaarheid inboet. Mijntelco.be zet de feiten op een rij. -
PREMIUM
Wat gebeurt er nádat je een Michelinster krijgt? En zouden Belgische chefs hun ster opgeven? “Ik kan me voorstellen dat je aan de druk bezwijkt”
De culinaire wereld hield deze week de adem in toen René Redzepi aankondigde de bekende Deense sterrenzaak Noma te sluiten. “Deze manier van werken is onhoudbaar”, vertelde hij aan The New York Times. Hoe ervaren sterrenchefs in ons land die druk van fine dining? En zouden zij ooit hun ster teruggeven? Driesterrenchef Tim Boury van Boury en eensterrenchef Alex Verhoeven van Hert geven hun mening. “Ik kan pas over 15 jaar iets verdienen.” -
-
“Poetin heeft beloofd dat hij Zelensky niet zal doden”, zegt gewezen Israëlische premier
De voormalige premier van Israël, Naftali Bennett, heeft in een vraaggesprek dit weekend gezegd dat hij als regeringsleider op bezoek in Moskou kort na de Russische aanval op Oekraïne de belofte kreeg van president Vladimir Poetin dat die zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky niet zou doden. -
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
Duitsland heeft “honderden” bewijselementen van oorlogsmisdaden in Oekraïne
Duitsland heeft "honderden bewijselementen" verzameld van oorlogsmisdaden in Oekraïne. Dat verklaarde federaal procureur-generaal Peter Frank aan de krant Welt am Sonntag. Frank riep op om de schuldigen te berechten. -
HLN Shop
Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij.
12 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageergeert Jonckheere
Simone Cornelis
Eric De Baeremaeker
wim CLAES
Jean Petermans