IJssculpturenfestival Brugge getroffen door terreurdreiging

photo_news
Na problemen bij de opbouw door het warme herfstweer, steekt met de terreurdreiging een nieuw probleem de kop op voor het IJssculpturenfestival in Brugge. Heel wat Britse en internationale touroperatoren annuleren hun komst naar België. Dat vertelt de organisatie daags voor de opening voor het grote publiek.

Goed en slecht nieuws voor het ijsfestival dat dit jaar de naam "Wana gogo Ice Magic" draagt en de bezoeker onderdompelt in de wereld van Studio 100. Het goede nieuws is dat de opbouw alsnog goed verlopen is. Vorige week meldde de organisatie dat er heel wat problemen waren door het warme herfstweer waardoor de ijshal onvoldoende koud raakte. Uiteindelijk werd de verlichting vervangen door LED-verlichting en de waterafvoerinstallatie van NMBS, die onder de tent loopt, geïsoleerd. Daardoor werden enkele graden gewonnen zodat de ideale werktemperatuur van -20 graden bereikt werd.

Maar het festival ontwaart een nieuw probleem. Heel wat touroperatoren annuleren hun komst naar België na de aanslagen in Parijs. Veel Britten laten België links liggen, vooral door de tijdrovende grenscontroles wat nefast is voor het dagtoerisme. Ook Ieper, door de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in trek bij de Britten, voelt al de gevolgen.

Ondanks de dreiging gaat winterevenement wel door. "Met de huidige golf van terreuraanslagen door IS heerst er toch ongerustheid bij de organisatie. De ligging van het IJssculpturenfestival is commercieel ideaal. Brugge lokt tijdens de weekends en in de kerstvakantie duizenden bezoekers per dag voor zowel ons IJssculpturenfestival, bezoek aan de binnenstad, kerstmarkt, enzovoort", zegt organisator Francis Vandorpe. "Het lot kan natuurlijk altijd toeslaan maar in samenwerking met de politie en de stationspolitie werd een veiligheidsplan opgesteld. Het volledige festivalterrein is bovendien voorzien van camera's en bij de minste verdachte situatie wordt er onmiddellijk alarm geslagen en gehandeld door de patrouilles te voet op er rond het stationsplein. Er wordt maximaal gewerkt om de veiligheid van de bezoeker aan Brugge te garanderen", aldus Vandorpe.

Vrijdag 20 november opent "Wana gogo Ice Magic" voor het grote publiek. Het evenement is tot en met 3 januari doorlopend open.