Ga naar de mobiele website
^ Top

IJslandse coalitiegesprekken springen af

Bjarni Benediktsson, leider van de Onafhankelijkheidspartij.
EPA Bjarni Benediktsson, leider van de Onafhankelijkheidspartij.
In IJsland zijn de onderhandelingen om een nieuwe regering te vormen afgesprongen. Een mogelijke coalitie van centrumrechtse partijen is er niet in geslaagd de verschillen te overbruggen over gesprekken voor een referendum over EU-lidschap, en over de visserij.

Bjarni Benediktsson, leider van de conservatieve Onafhankelijkheidspartij, deed de aankondiging. Een voortzetting is naar zijn woorden "onvoorzichtig". Hij ontmoet vanavond nog de president Gudni Johannesson, aldus de openbare omroep RUV.

Benediktsson startte de gesprekken zaterdag met de leiders van twee kleinere partijen: Heldere Toekomst en de Hervormingspartij. De president had hem de opdracht gegeven een regering te vormen, nadat zijn partij vorige maand bij de parlementsverkiezingen 21 van de 63 zitjes in het parlement binnenhaalde. De partij werd zo de grootste van de zeven partijen in het parlement.

Struikelblokken in de gesprekken waren onder meer een referendum om te beslissen of IJsland het EU-lidmaatschap zou aanvragen. De twee kleinere partijen willen dat referendum, terwijl de Onafhankelijkheidspartij daartegen is gekant. Ook raakten de drie partijen het niet eens over visserijquota.

IJslands president Gudni Johannesson.
EPA IJslands president Gudni Johannesson.
Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug