Iedereen op de pedalen: zo kies je de fiets die bij jou past

VAB
Ellenlange files en smogalarmen verklappen het al: in de toekomst zullen we onze fiets enkel vaker gebruiken. Maar hoe kies je nu een model dat naadloos aansluit bij waarvoor je 'm wil gebruiken? Deze tips van VAB helpen je op weg.

De pendelaar gruwelt van het idee om een zware en logge fiets te moeten meezeulen op het openbaar vervoer. Een compacter alternatief is de plooifiets. Het originele model van Brompton is onverwoestbaar en voorzien van een simpel plooisysteem, maar komt met een prijskaartje: je telt er toch al gauw duizend euro voor neer. Goedkopere - maar iets minder vouwbare - alternatieven vind je bij Dahon.

De toerist trapt vooral door weilanden of springt op de fiets om op ontdekking te gaan. Daarvoor is een echte toerfits (1300 euro of meer) geschikt. Een hybride fiets combineert dan weer de banden van een racefiets met het rechte stuur van de stadsvélo. Goed voor je rug én voor je portemonnee, want je neemt hem al vanaf 600 euro mee naar huis.

De sportieveling sleurt de fiets op zondagvoormiddag uit het tuinhuis om er heuse trektochten mee te doen of van heuvels naar beneden te denderen. Daarvoor is een mountainbike of racefiets het meest geschikt. Bij die laatste zit de kwaliteit 'm in de samenstelling: van het goedkope aluminium tot het duurdere maar lichte carbon. Je vindt een fiets tussen 500 en 14.000 euro.

De hippe vogel ziet in de fiets naast een handig vervoersmiddel ook de kans om een statement te maken. De vele retro modellen zijn dan ook onmiskenbaar trendy. Bovendien zijn ze vaak voorzien van een stijlvol en comfortabel lederen zadel. Het Belgische Achielle is gespecialiseerd in deze fietsen. De richtprijs is 600 euro, al vind je ze tweedehands vaak goedkoper.

Kinderen die nog niet behendig genoeg zijn om zich alleen per kinderfiets te verplaatsen, neem je op sleeptouw met de klassieke aanhangfiets. Bij Add+ van Roland vind je deze modellen al vanaf 300 euro. Een alternatief met doorgroeimogelijkheden is een koppelingssysteem. Je vergrendelt daarmee simpelweg het voorwiel van de kinderfiets aan jouw achterwiel.

Voor uitstapjes met het gezin zijn er heel wat opties voorhanden. De goedkoopste daarvan is de klassieke fietskar, waarmee je snel en goedkoop (vanaf 300 euro) je kinderen, bagage of huisdieren vervoert. De duurdere maar hippe variant is de bakfiets. In de langste modellen kan je tot wel vier kinderen meenemen.

WEDSTRIJD: VAB geeft één bakfiets en honderd fietshelmpjes weg. Waag hier je kans.