Iedereen op avontuur in 2016

thinkstock
Nooit eerder staan op het komende Vakantiesalon Vlaanderen zoveel verre en avontuurlijke reizen in de kijker als dit jaar. "Want niet alleen jongeren willen de wereld zien", zeggen experts. "Ook 50-en 60-plussers hebben geen schrik meer om af te wijken van de klassieke paden en kiezen resoluut voor een unieke belevenis."

Al fietsend door Cuba, een roadtrip door Namibië, met de rugzak Colombia rondtrekken of het vliegtuig opstappen zonder dat je weet waarheen? Het wordt in 2016 blijkbaar allemaal de gewoonste zaak van de wereld. De organisatoren van het Vakantiesalon, dat van 21 tot 25 januari in Antwerpen plaatsvindt, merken dit jaar een spectaculaire stijging van het aantal stands voor actieve en buitengewone reizen naar minder voor de hand liggende bestemmingen.

"En daarbij wordt het doelpubliek niet gevormd door jonge rugzaktoeristen, maar door koppels dertigers of veertigers en zelfs gepensioneerden die dit jaar de meest onvergetelijke reis van hun leven willen maken", zegt Erwin De Decker van het Vakantiesalon Vlaanderen. "Reizen naar een exotisch land is ook veel makkelijker geworden. Je vindt nu betaalbare vluchten naar elke uithoek van de wereld. Je stelt je reis zelf samen of reserveert een luxueuze groepsreis. Alles draait meer dan ooit om de belevenis, unieke ervaringen opdoen, de ultieme vrijheid opzoeken, kortom, alles wat je niet meemaakt als je 14 dagen lang aan hetzelfde zwembad ligt van een all inclusive hotel."

Expeditie Robinson
Maar dat alles verzinkt in het niets bij wat 'Beyond Borders' de avontuurlijk aangelegde reiziger voorschotelt: een ware overlevingstocht waarbij 20 deelnemers op een verlaten Noord-Europees eiland gedropt worden en allerlei natuurgeweld moeten trotseren. De winnaar krijgt zijn inschrijvingsgeld terugbetaald.

Het kleine reisbureau uit het Limburgse Zonhoven organiseert ook nog een soort Expeditie Robinson voor duo's in Noorwegen. "De inschrijvingen voor deze extreme reizen lopen als een trein", zegt Joris Meermans van Beyond Borders. "De kandidaten hebben op tv 'Wauters vs Waes', 'Expeditie Robinson' of 'Peking Express' gezien en willen het nu ook wel eens zelf beleven. De mindere waaghalzen kunnen nog altijd mee met onze roadtrip langs allerlei spectaculaire Europese locaties."

Klassiekers
Maar ondanks het groeiende succes van de avontuurlijke reizen, gelooft Erwin De Decker niet dat de klassieke zon-, zee-en strandvakantie heeft afgedaan. "Beide zullen naast elkaar blijven bestaan. Al zal de Belg dit jaar de keuze van zijn bestemming meer dan ooit laten afhangen van factoren als politieke stabiliteit en veiligheid. Het wordt dus drummen in Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Griekenland, terwijl het er niet goed uitziet voor landen als Turkije, Tunesië, Marokko en Egypte die, al dan niet terecht, in verband worden gebracht met terrorisme en oorlog."