Ibrahim El Bakraoui blies zich op in Zaventem, broer Khalid in metrostation

De gebroeders Khalid en Ibrahim El Bakraoui.
DH De gebroeders Khalid en Ibrahim El Bakraoui.
Het federaal parket bevestigt dat de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui zichzelf hebben opgeblazen bij de aanslagen in Brussel. Ibrahim op Brussels Airport, Khalid in het metrostation Maalbeek. Ze werden beiden geïdentificieerd aan de hand van hun vingerafdrukken. De tweede kamikaze op de luchthaven, links op de foto die gisteren circuleerde, is nog niet geïdentificeerd. Het parket bevestigt voorts dat Najim Laachraoui, wellicht de man met de witte jas op de bewuste foto, niet gearresteerd is. Mediaberichten gingen eerder op de dag even die richting uit.

De twee broers, bekend uit het Brusselse gangstermilieu, werden gezocht voor hun banden met de terreurcel die betrokken was bij de aanslagen van 13 november in Parijs, klinkt het. Verschillende leden van die cel, onder wie Salah Abdeslam, werden al opgepakt.

Een van de broers, de 27-jarige Khalid, zou onder een valse naam een woning in Charleroi hebben gehuurd en ook de woning in de Driesstraat in Vorst waar vorige week dinsdag een schietpartij met de politie plaatsvond. Daarbij raakten vier politieagenten gewond en werd Mohamed Belkaïd, een 35-jarige Algerijn die illegaal in het land verbleef, neergeschoten. In het appartement werden onder meer twee detonatoren, een kalasjnikov, een vlag van IS en vingerafdrukken van Salah Abdeslam gevonden. Khalid zou in 2011 veroordeeld zijn tot vijf jaar cel wegens een reeks carjackings.

Het "faits divers" van burgemeester Thielemans
De andere broer, Ibrahim, was in januari 2010 betrokken bij een gewelddadige overval op een wisselkantoor in Brussel. Hij opende daarbij het vuur op de politie. Voor die feiten werd hij veroordeeld tot 9 jaar cel. De zaak kreeg toen heel wat aandacht omdat toenmalig Brussels burgemeester Freddy Thielemans de schietpartij "een fait divers" noemde.

De tweede kamikaze, links op de foto kon nog niet geïdentificeerd worden. "De derde dader, met een bleke vest en een muts, nam de vlucht", zei federaal procureur Frédéric Van Leeuw op een persconferentie. "Hij liet een grote zak achter en verliet de luchthaven voor de twee explosies. Achteraf bleek het om de zwaarste lading te gaan. Kort na aankomst van ontmijningsdienst DOVO ontplofte de zak als gevolg van de grote instabiliteit van de explosieven."
    
Bij de ontploffing raakte niemand gewond. De derde verdachte zou nog opgespoord worden. Sommige media berichtten dat het om Najim Lachraaoui zou gaan, en dat hij woensdag werd opgepakt, maar alvast dat laatste ontkent het parket. Na onderzoek bleek ook dat er in de vertrekhal geen vuurwapens werden teruggevonden van de daders.

Najim Laachraoui.
EPA Najim Laachraoui.
kosReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.