Hypersonische SpaceLiner zal in anderhalf uur van Londen naar Sydney vliegen

Op een hoogte van 80 kilometer splitsen de raketmotoren en het passagiersgedeelte dat vervolgens door de toplaag van de atmosfeer glijdt met 25.200 km per uur.
DLR Space Launcher Systems Analysis Group Op een hoogte van 80 kilometer splitsen de raketmotoren en het passagiersgedeelte dat vervolgens door de toplaag van de atmosfeer glijdt met 25.200 km per uur.
In de toekomst zal je met het nieuwe hypersonische vliegtuig Spaceliner in 90 minuten van Londen naar Sydney kunnen vliegen. Het toestel zal met een waterstof-zuurstofraket tot een hoogte van 80 kilometer gecatapulteerd worden. Daarna zal het door de hogere atmosfeer glijden met 20 keer de snelheid van het geluid.

De SpaceLiner zou in 2030 kunnen opstijgen, maar het team achter het ambitieuze project moet wel nog even 33 miljard dollar bij elkaar zien te krijgen.

Zoals Space Shuttle
Inschepen op een SpaceLiner wordt heel anders dan bij een normale vlucht. Het toestel zal rechtop staan op het lanceerplatform, zoals bij een ruimtelancering. Raketmotoren brengen het toestel dan tot 80 kilometer hoog. Beide delen zullen dan opsplitsen, zoals bij de Space Shuttle gebeurt, en de raketbooster keert dan autonoom terug naar de aarde.

25.200 km/u
Het passagiersgedeelte, met plaats voor honderd mensen, zal volgens de huidige plannen vervolgens door de bovenkant van de atmosfeer glijden met een topsnelheid van 7 km per seconde of 25.200 km per uur. De landing zal in niets verschillen van die van een normaal vliegtuig.