Huisfotograaf Obama lijkt Trump hak te zetten met lading foto's op Instagram

AFP
Trolt Barack Obama's voormalige huisfotograaf Pete Sauza de nieuwe president Donald Trump met welgekozen foto's op Instagram? Dat vraagt The Guardian zich samen met een aantal Instagramwatchers af. De krant lijkt het een retorische vraag te vinden en somt een aantal 'toevalligheden' op die misschien toch niet zo toevallig zijn. Sauza kon sinds de lancering van zijn nieuwe account op 21 januari al meer dan 827.000 volgers verleiden.

Daar slaagde Pete Sauza dus in met foto's van achter de scène, genomen tijdens het presidentschap van Barack Obama. De momenten waarop hij bepaalde beelden loslaat, lijken niet zomaar lukraak gekozen. Een subtiele manier om een beetje de draak te steken met The Donald?

Talking with a young refugee at a Dignity for Children Foundation classroom in 2015.

Zo postte Sauza een foto van Obama met een moslimvluchtelinge in Kuala Lumpur op de dag dat Trump zijn fel omstreden inreisverbod voor personen afkomstig uit zeven moslimlanden ondertekende.

Merrick Garland. Just saying.

Toen Trump Neil Gorsuch aanstelde als rechter bij het hooggerechtshof, haalde Sauza een foto boven van Obama met Merrick Garland, die de Republikeinen vorig jaar weigerden te nomineren. In het bijschrift stond veelzeggend: "Ik bedoel maar..."

This one is for Grover. President Obama sampling some tequila with President Enrique Peña Nieto of Mexico in 2013. @heygrover

Wanneer bekendraakte dat Trump tijdens zijn telefoongesprek met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto het had over het sturen van troepen naar de grens om de "slechteriken" aan te pakken, deelde Sauza een foto van Obama met Nieto, terwijl ze samen een glas tequila drinken.

Talking with then Prime Minister John Key of New Zealand, left, and Prime Minister Malcolm Turnbull of Australia last September at the ASEAN gala dinner.

En dan was er nog het fameuze telefoongesprek waarin Trump de Australische premier Malcolm Turnbull zou hebben uitgekafferd. Op Instagram liet Sauza een beeld vrij van een lachende Obama in een gezellig onderonsje met de Nieuw-Zeelandse eerste minister, John Key, en met Turnbull.

Het oude account van Pete Sauza op Instagram is hier gearchiveerd. Daar vind je uiteraard nog meer materiaal over de ambtstermijn van de vorige VS-president.