Huilende Obama stelt strengere wapenwet voor

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een emotionele toespraak aangekondigd dat het antecedenteonderzoek, de zogenaamde background check, bij de aankoop van een wapen wordt uitgebreid. Hij zal dat doen zonder het Congres, dat weigerachtig staat tegenover een verstrenging van de wapenwetgeving, te raadplegen, zo zei hij op een persconferentie in het Witte Huis.

De jongste jaren stapelen de schietincidenten in de Verenigde Staten zich op. "De wapenlobby kan het Congres gegijzeld houden, maar ze kan de VS niet gijzelen". "We aanvaarden deze slachting niet", zo motiveerde Obama het omzeilen van het Congres. Obama is er naar eigen zeggen van overtuigd dat hij het recht en de overgrote meerderheid van de bevolking achter zich heeft. 

Obama viseert met de maatregel de ongecontroleerde wapenverkoop en meer bepaald de wapenverkopers die zich niet als dusdanig geregistreerd hebben. Verkopers moeten voortaan een vergunning aanvragen voor hun handel en het wordt verplicht om grondiger achtergrondonderzoek te doen naar kopers. De Amerikaanse recherchedienst FBI zal 230 nieuwe onderzoekers en personeelsleden aanstellen voor het doen van dergelijk antecedentenonderzoek. Dat is een verdubbeling van het team dat daar nu voor verantwoordelijk is.

GETTY

"Ik geloof dat we manieren kunnen vinden om wapengeweld te verminderen die in overeenstemming zijn met het grondwettelijke recht op wapenbezit", aldus Obama. De president onderstreepte verder dat de nieuwe regels niet zijn bedoeld om "ieders wapens weg te nemen".

"Als ik aan die kinderen met vuurwapens denk, word ik triest. En trouwens, dat gebeurt elke dag in de straten van Chicago", aldus Obama, die de tranen even de vrije loop liet. "De tijd om politieke spelletjes te spelen, is al lang voorbij. Het Congres wil de strengere wapenwetten tegenhouden, omdat zij de verkiezingen willen winnen", klonk het. "Maar als de kiezer duidelijk maakt dat hij het niet eens is met de gang van zaken, moet zelfs het Congres heroriënteren".

'Als ik aan die kinderen met geweren denk, word ik triest'

Barack Obama

Republikeinen

De Republikeinen hebben zich al tegen de maatregelen van Obama gekant. De Republikeinse Kamervoorzitter Paul Ryan spreekt van intimidatie van wapenbezitters die zich schikken naar de wet: "Eerder dan zich te concentreren op de criminelen en terroristen, gaat Obama voor de gezagsgetrouwe burgers. Zijn woorden en daden zijn een soort intimidatie die de vrijheid ondermijnt", zo klonk het. De Republikeinse presidentskandidaat Rand Paul liet al weten dat hij de maatregelen zou aanvechten.

Het door conservatieve Republikeinen gedomineerde Amerikaanse Congres blokkeerde tot op heden iedere aanpassing van de wapenwetgeving en verhinderde daarmee een hardere houding in de strijd tegen misbruik van vuurwapens. Die kost jaarlijks in de VS ongeveer 30.000 mensen het leven.

ANP
EPA