Huh? Verschil van 34 graden op twee plaatsen binnen dezelfde Australische staat

afp/twitter
Wat is er aan de hand met het weer Down Under? In één en dezelfde Australische staat, New South Wales, is het in het noorden 29 graden en in het zuiden -5 graden Celsius. Een verschil van maar liefst 34 graden. Sneeuw en zon tegelijkertijd. Ook in de Tasmaanse hoofdstad Hobart sneeuwt het op zeeniveau, en dat is geleden van 1986.

In Sydney, waar het nu winter is, kon je dit weekend genieten van een aangename 25 graden. In het zuiden van New South Wales kan je deze dagen dan weer skiën. Het temperatuurverschil van 34 graden in 'real time' tussen het noorden en het zuiden van de Australische deelstaat zou volgens news.com.au weleens een record kunnen zijn.

In Evans Head, recent nog in het nieuws door de aanval van een haai op een surfer, klom de temperatuur vandaag naar 28,3 graden. Dat is warmer dan de maximumtemperatuur in januari, de heetste maand van het jaar. De oostkust krijgt aan de grens tussen deelstaten New South Wales en Queensland nog altijd aanvoer van warme wind uit het Australische binnenland terwijl het zuiden koude lucht krijgt door een lagedrukgebied rond deelstaat Tasmanië. Een bijzondere meteoroligsche situatie, met een keerzijde. In Hobart viel een dode te betreuren na een verkeersongeval.

afp
afp